CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2000. július 31., hétfő 00:00


Tanpince a Szeder utcában?

Tanpince a Szeder utcában

 

Közel 10 év telt el azóta, hogy a Szeder utcai – egykoron Pfandler Tófor borkereskedő tulajdonában állt – impozáns pince üresen áll. Az évek alatt a már városi tulajdonú pince állaga csak romlott, felújítására és hasznosítására nem került sor.

A közelmúltban a Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Vendéglátó Szakképző Iskola, a HungarHotels Szakmunkásképző Iskola, a Lippai János Szakközépiskola, a Magyar Turizmus Rt. Regionális Marketing Igazgatósága és a Soproni Borút Egyesület vezetői és képviselői azért találkoztak, hogy közös javaslatot fogalmazzanak meg a soproni képviselőtestületnek a pince hasznosítására. A városban megfogalmazódott igények, a történelmi borvidék érdekei egyaránt kívánják, hogy egy olyan színvonalas pince létesüljön, mely szolgálja az oktatás, az idegenforgalom, a borászat, bormarketing érdekeit. A javaslat szerint a Szeder utcai pince kiválóan alkalmas a borral kapcsolatos oktatás, képzés helyszínére, ahol a diákok valódi körülmények között ismerkedhetnek meg a borkészítés folyamatával, a borkínálás művészetével. A pince egyben a borvidéki vinotéka is lenne, ahol valamennyi termelő, aki rendelkezik palackos áruval, alanyi jogon helyet kapna borai bemutatására. Mindezen túl a város reprezentatív pincéje lenne, ahol a város, mint a bor és szőlő nemzetközi városa, méltó körülmények között fogadhatná vendégeit.
 

Az elképzelés megvalósítását a fenti intézmények kisebb részben saját forrásokból, nagyobb részben pedig pályázatokon elnyert pénzekből remélik.