CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

1999. június 21., hétfő 00:00


A kiváncsi utódok megújuló, szelektív tisztelete

Évezredek a Borostyánkő út mentén I.

A kiváncsi utódok megújuló, szelektív tisztelete

Évezredek a Borostyánkő út mentén I.

Miközben zajlanak a Soproni Ünnepi Hetek rendezvényei, hogy három hétbe sűrítve, a magyar és nemzetközi kulturális értékeket szinte ömlesztve terítsék a lábunk elé, egy új, állandó kiállítással gyarapodott a soproni látnivalók sora. A Fabricius házban megnyílt az "Évezredek a Borostyánkő út mentén" című állandó kiállítás.

Nagyon szeretném hangsúlyozni, hogy itt nem egyszerűen arról van szó, hogy "na megint egy múzeumi kiállítással több!" Ez a kiállítás, ha végigviszik következetesen a koncepciót és valójában ezzel a végigvitellel lesz teljes a ma megnyitott történeti tárlat, meghatározó lehet a helyben lakó és idelátogató környékbeliek tudatára és ezzel részt vállalhat a terület jövőjének alakításában is. Nem sok kiállításról lehet ezt elmondani. Erről igen.

A kiállítás két, a helyi térben és az idő tengelyében, jól elkülöníthető részre osztható.Az első rész, mely a ház első emeletét foglalja el, az ismert kezdetektől, Krisztus előtt a 4-6.évezredtől a kilencszázas évekig, az avarok menekült csoportjának vereségéig, a honfoglalás koráig vezeti a látogatót. Itt hívjuk fel a figyelmet arra is, hogy új a kiállítás koncepciójában, hogy a Borostyánkő út, melynek kereszteződésében fekszik Sopron (feküdt Scarbantia), minden részében területi egységeket képvisel és ezt a területi szemléletet képviseli - nagyon helyesen - a kiállítás is. Így találkozhat a látogató Purbach-i és Halstatt-i leletekkel éppúgy, mint kapuvári, csornai ásatásokkal, sőt, ahol valóban szükséges, európai léptékű térképek igazítják el a látogatót.

Az új kiállítás - a régészet ismereteinek fejlődésével együtt, főleg ezen időszaknak a részletesebb ismereteit közli. A korok és kultúrák felosztása a laikus számára szinte követhetetlen - itt részletes időbeliségi táblázatok segítenek -, másrészről egy másik dimenzióban a hétköznapi élet és környezet teljes keresztmetszetének megmutatására törekszik a kiállítás szervezője a korabeli flóra és fauna ismertetésével (itt tablók segítenek eligazodni mondjuk a pollenanalízis eredményei között.)

Nem feledkezik meg a szervező az ipar és kereskedelem kezdeteinek bemutatásáról sem, sőt megjelennek a kereszténység első térítői, felfedezzük a fórum kövezetén az első keresztény jeleket, a kibontott, vagy három méter széles várfalban a kereszttel jelölt követ. A demonstrációs anyag gazdagsága imponáló és természeténél fogva lényegesen kevésbé szelektív, mint a korábbi kiállításoknál..


Link a második részhez.

- DI -
Foto:Pluzsik Tamás gépével