CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2000. szeptember 08., péntek 00:00


II. Soproni Mentálhigiénés Napok

II. Soproni Mentálhigiénés Napok 2000.

A tavalyi hagyományteremtől rendezvény után a Gyermek- és Ifjúsági Központ az idén ismét megszervezi a Soproni Mentálhigiénés Napokat, mely ezúttal már háromnapos lesz (szeptember 13-15.)

A résztvevők soproni és Sopron környéki pedagógusok és segítő foglalkozásúak, a cél továbbra is e két hivatás prevenciós tevékenységköreinek összehangolása, illetve a pedagógusok prevenciós eszközeinek bővítése. A háromnapos programsorozat előadásokkal kezdődik (a szupervízió, a gyermekkorfelfogás és gyermekbántalmazás), majd két és fél napon keresztül kiscsoportos műhelymunkával folytatódik. A műhelymunka célja a pedagógusok módszertani ismeretbővítése mellett a képességfejlesztés.

Mint azt a szervezők elmondták, az oktatási intézmények, illetve a pedagógusok kulcsszerepet töltenek be a prevencióban - ezért őket célozza elsősorban a Soproni Mentálhigiénés Napok programsorozat is.
Különösen a primér prevenció, az elsődleges megelőzés színtereként működhet hatékonyan az iskola és az óvoda, hiszen a gyerekek a nap jelentős részét a pedagógusokkal töltik, és a pedagógusok egyszerre képesek az oktatási intézményben nagy tömegekre hatni. Ezért rendkívül fontos, hogy az óvodapedagógusok és a tanárok minél többen és minél rövidebb időn belül szakszerű segítséget kapjanak a prevenciós szerepkör elsajátításához. Ezt sürgetik a magyarországi kábítószer-, alkohol- és cigaretta-fogyasztással kapcsolatos riasztó adatok, illetve a népesség egészségi állapotát tükröző statisztikák is.

A II. Soproni Mentálhigiénés Napok előadásai és csoportfoglalkozásai zártkörűek, a szakmai munkát tagoló kultúrprogramok azonban nyilvánosak:

Angyallá szabják majd testemet

... ezzel a címmel kerül sor szeptember 13-án, szerdán este 19.00 órakor annak a módszertani kisjátékfilmnek a vetítésére, melynek forgatókönyve a tavalyi Mentálhigiénés Napok nyitó színpadi darabja alapján készült. A film témája a fiatalok kábítószer-fogyasztása, illetve a korosztály jellegzetes életkori válságtünetei. A kb. 30 perces amatőr alkotás pedagógusoknak és serdülőknek készült, szereplői soproni fiatalok. A vetítésre a GyIK nagytermében kerül sor.

Rögtönzések Színháza

A budapesti professzionális színházakban vendégként már jól ismert társulat szeptember 14-én, csütörtökön este lép fel a GyIK nagytermében. A játékmester a közönség soraiból jelentkező nézőt egy történet elmondására kéri, a társulat tagjai pedig rögtönözve eljátsszák a történetet. Az előadások általában fergeteges sikert aratnak, hiszen a rögtönzések rendkívül mulattatóak.