"Megvan az ideje", de hogy ilyen messze legyen!
Szemguvasztó, nyálcsorgató alkotások
"Megvan az ideje", de hogy ilyen messze
legyen!
Szemguvasztó, nyálcsorgató
alkotások
Nem, azt hiszem még nem ért el hozzánk igazán. Bár már nincs
messze, hiszen a majmolás, a konkurencia utánzása a legszemérmetlenebb
és nem is titkolt módon ma már pl. a kereskedelmi TV-k technikájához
tartozik.Szinte minden
csatornaváltáskor feltűnik egy-egy művész, futurisztikus környezetben,
akit több-kevesebb figyelemmel, de megjegyzés nélkül alig kibírva
folyamatosan kommentál a család az alkotás elkészítéséig.
Ugye, még nem tudják, miről van szó? Természetesen a
szakácsművészetről. Csillogó edények kötelezők (szerintem még
mosogatóvizet "életükben" nem láttak), gombnyomásra tüzesedő és
világító sparherd-lapokról, fokra és időre beállítható sütőkről
hallunk és látunk,( a hűtő még csak kiállja a próbát, néha nálunk is
hideg és szabályozható.)
Művészetről lévén szó, az alkotás folyamatának leglényegesebb
"eleme" a művész. Az egész folyamat az átkosbeli Ki Mit Tud?-ra
emlékeztet. A legtöbbjük - köztük a magyar konyha címkén nevezett
hősnői - már a selejtezőben kiesnek. Már legalább háromszor használták
a palacsintasütőt, a konyharuha is viseltes, néha az egész keze
lisztes, és ahogyan fogja azt a tésztát! Látható nehézséggel tolja
mind
hátrébb karmait az egy szál pucolatlan sárgarépán, a zsíros
sertésbordán.
-Nézd! - mondaná anyósom - még a kés sem áll jól a kezében! Már el
is vágta! Több lesz benne a marhahús, mint a disznó!
-Túlpirítja a hagymát - sikoltana a nagymama, miközben virtuóz
módon pörgetve pirulnak a lazacok és a mester rászórja kedvenc
növénykéjét, a kakukkfüvet. Mindenre ezt tesz. Ez a mániája. Nem lehet
róla lebeszélni. Ő viszont kiválóan vág, hámoz, apróz, kever és
kóstol. Ez utóbbiból kiderül, hogy még valami hiányzik az ételből. Az
arcára van írva. Mély barázdákkal. Egy kis tejszín, esetleg
kókuszlikőr, borecet, szójaszósz vagy hidegen sajtolt olaj (árát meg
ne nézd az ABC-ben, mert többet garantáltan semmit nem eszel)!
Röpke negyedóra alatt elkészül a három fogás és elfogy a család
nyála - én csak a jobbik szemüvegemmel látok a fogásokból kettőt, már
a méretüknél fogva. A nagyobbikat én is látom segítség nélkül is. A
tiszteletvendég, aki hivatásból dicséri a szakácsot, gravírozott só-és
borstartót kap. Látni rajta, hogy előre megetették: nem is éhes, nem
is csámcsog, olyan piciket rak a szájába, hogy még beszélni is tud
tőle. Én megmondtam, hogy csalás az egész!
Mert most értem el oda, ahová annyira igyekeztem: a tálaláshoz.
Kb. fél négyzetméteres tálon árválkodik négy fél szolid csirkeszárny,
4 db póréhagyma és három szelet cukkini, Picasso (Braque,
Kandinsky)-aláírásszerűen aláfröcskölve némi szójaszószt. Ezt hívják
fogásnak. A második hasonló méretű tálon egy kis puding, szójaszósz
helyett csokoládéval piszkították össze a tálat és a szép nagy
ananászból jó, ha 7x1 cm3 jutott a kedves vendégnek. Ehhez a főételhez
a szakács látható módon a három darab megsütött halszeletből csak
kettőt rakott fel, az egyiket pl. egy rizstorony tetejére.
- Ebből hányat kell rendelni, hogy mondjuk, úgy virtuálisan
jóllakjunk - kérdezi a magyar polgár. A jobb érzésű társalkodó
ilyenkor egyet ajánl és hozzá egy jól méretezett ülőkéjű széket. Hátha
nincs a közelben fizetőképes rokon, és ha megtudja a honpolgár, hogy
az a mosogatóba szánt bepiszkított design-tányér (ez jelen esetben
négyszögletűt és dróthálósat jelent) hány havi fizetését viszi el,
arra a székre huppanhat.
Igen, megvan mindennek az ideje: a főzésnek és az evésnek is. Azt
azonban már az elején jó tisztázni, hogy a kettő együvé szánható,
avagy az elsőt csak lessük, a másodikat pedig otthon, ugyan kisebb
tányérokkal, de mekkorával hatalmasabb adagokkal műveljük! No jó,
maradjon le a művészi aláírás, a szójaszósz és az ananász, legyen
gyöngyhagyma helyett lisztes sült vöröshagyma, ha pedig már a harmadik
szelet halat meglovasítanák a szegény magyar portyázó elől, hal
helyett legyen csülök! Ja igen! És ha krumpli nélkül valaki le meri
elém tenni azt a fél négyzetmétert, úgy vágom a séf hasához a tálat a
design-jával együtt, hogy három zöld Persil sem hozza ki belőle azt az
egy foltot. Mert egy ilyen étel többet, mint egy foltot, ugye, nem is
okozhat!
szöveg - DI -
|