CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

1999. március 13., szombat 00:00


Soproni művészek a Tavaszi Napokon

Négy soproni a Várkerület Galériában

Soproni művészek a Tavaszi Napokon

Négy soproni a Várkerület Galériában

Március 13-án 18 órakor Martos Gábor irodalomtörténész nyitotta meg Gáspárdy Tibor, Kovács-Gombos Gábor, Széll György és Sz, Nagy Sándor kiállítását.Annak ellenére, hogy a Bernáth Aurél kiállításról csak futva lehetett elérni a megnyitót, sokan voltak kíváncsiak a soproniak körében ismerősen csengő alkotók újabb műveire.

Gáspárdy Tibor korábban már látott művei mellett a képen is látható "Kurucdomb" című akvarelljével is szerepel.A bátran kezelt, de harmonikus színvilág és a merészen, de a jellemző formákat kihangsúlyozó kompozíció láttán nyugodtan állíthatjuk, hogy a festőművész egyre érettebb kompozícióival jó irányban halad, és a soproni akvarell iskola méltán reprezentatív képviselője.

Kovács Gombos Gábor négy kiállított művének modellje ugyanaz, színvilága inkább a régi képeire hasonlít. Az új, figuratív vásznakon a festőt láthatóan a modell egyénisége ragadta meg, így meglehetősen különválik a felület egészének és a figurának a megformálása: nem a kép egésze az, ami erős színvilágával gyakorolja a hatást, hanem a talán túlságosan is más stílusban, különös gonddal kidolgozott modell. Nyilván ennak az új komponálási formának még érnie kell, amíg a kép egésze fogja a teljes hatást kiváltani.

Széll György kisméretű képei mellett számos grafikát és rajzot állított ki. A nagyon különböző képek mellett a grafikák és rajzok egységes, (kicsit divatos) abszurd, gnóm figurái a mondanivaló hordozói.

Sz. Nagy Sándor a tőle megszokott, most már szigorú formákban komponált képeivel jelentkezett, melyekben az erdélyi otthon és a soproni formák és színek világa szerencsésen keveredik. Tudatosan komponált, mértani formákat hangsúlyozó képei jól harmonizálnak a három festőtárs képeivel, különbözőségük ellenére.

A kiállítás 1999.márc.14- ápr. 11-ig tekinthető meg naponta 10-18 óráig.


- DI -
Foto:Pluzsik Tamás