CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

1999. április 05., hétfő 00:00


Úttalan utakon

Keszthelyi Jenő kiállítása

Úttalan utakon

Keszthelyi Jenő kiállítása

Az Erdészeti Múzeum Templom utcai épületének kiállítótermébe tévedő látógató érdekes kiállítást láthat. Keszthelyi Jenő okl. faipari mérnök, faintarziáiból összeállított kiállítását április 2-án Dr. Faragó János nyitotta meg.

Az érdeklődő figyelmét az intarziának egy különös válfaja, a portréművészet intarziába áttett változata ragadja meg, amikor a falakról rátekintő portrék élő tekintetével találkozik. A "Vadászportrék és életképek" cím találó és ennek megfelelően vizsgálhatjuk a művészi munkákat, mennyire lehet kitágítani, szétfeszíteni a műfaj klasszikus kereteit, ahogyan Keszthelyi Jenő is megfogalmazta és ami még fontosabb, hogyan lehet tartalommal megtölteni az új ábrázolási lehetőség kereteit?


A meghívóról scannelt életkép

A portréalkotás hagyományilag kidolgozott technikája nyomán, melynek alkotási folyamatából ízelítőt is ad az alkotó, kíváló művek születtek. Kifejezők, karakterisztikusak. Megfogják a látogatót és nemcsak a technika virtuóz kezelésének csodálatára késztetik, de gyönyörködtetnek is. (A kis vitrinben is "kincsek" hevernek egymáson, pl. többek között egy ragyogó Beethoven portré.) Ezek közé sorolom a vizsláról és tacskóról készített "portrékat" is. Egy vadász szeretete tükröződik benne, a megbecsülés, ami a legkiválóbb "munkatársainak" kijár.

Problematikusabbak és a művészet körébe nehezebben sorolhatók be az u.n. életképek, címeikkel együtt. Nincs egy pillanatnyi kétségem sem afelől, hogy a vadászat és az erdei állatok szeretete ilyen módon is megnyilvánulhat! Azt sem vonom kétségbe, hogy a megjelenítés természet-elvűsége hű a valósághoz. A probléma csupán az, hogy a formai megoldások többsége, a beállítások, kompozíciók ismerősek máshonnan és ezek megoldásai nem múlják felül a "forráséit". Talán a környezet és az abban élő állatok merészebb felbontása, amit a portréknál olyan jól művel az alkotó, előbbre vihetné ebben is, nyugodtan kimondom, művészetét.



- DI -