CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

1998. május 18., hétfő 00:00


Az Europa Nostra sikere

Növekvő vámbevételek

A tavalyi év azonos időszakához képest a vámbevételek jelentős szerkezeti átalakuláson mentek át. Az idei növekedés elsődleges tényezője, hogy január 1-jétől a VPOP-hez érkezett 51,2 milliárd forint jövedéki adó, amit a múlt évben még fogyasztási adó címé n az APEH számláin tartottak nyilván. Az összegből 35,1 milliárdot az üzemanyagok után, 15,5 milliárdot az egyéb jövedéki termékek után, 0,6 milliárdot bérfőzési szeszadó címén fizettek be.
A bevételeket lebontva 19,9 milliárdot tesz ki a vám- és vámkezelési díj, ami 2,3 milliárddal haladja meg a múlt év első három hónapjának eredményét. Statisztikai illetékből 2,3 milliárd érkezett be, ez 450 millióval kevesebb, mint tavaly. Fogyasztási adó 3,8 milliárd, ez 2,1 milliárddal elmarad 1997 azonos időszakától.

***


Az Europa Nostra sikere
Ünnepi ülés Nápolyban

Április elején harmincötödik ünnepi közgyűlését tartotta Nápolyban az Europa Nostra, az "öreg kontinens" legnagyobb civil műemlékvédő szervezete. Az Europa Nostra közel kétszáz egyesületet - várost, falut és tájvidéket - foglal magában, köztük a magyar s zervezeteket képviselő Hungária Nostrát. A szervezet munkáját 60 tagú tanács irányítja, ennek egyetlen közép-európai tagja 1993-tól dr. Winkler Gábor egyetemi tanár, aki 1997 óta az Europa Nostra-díj 12 tagú bírálóbizottságának is a tagja. A sopron i szakember Szlovénia, Horvátország, Szlovákia és Románia - köztük a felvidéki, erdélyi és vajdasági - műemlékvédők érdekeit is képviseli.
Az Europa Nostrában való magyarországi közreműködés egyre sikeresebb. A tavalyi év őszén egy mintaszerűen felújított épületet - a budapesti Arany János Színházat - éremmel, két másik helyreállítást oklevéllel tüntettek ki. Ezzel az európai elismerések e gytizede hazánkba került. Nápolyban külön sikernek számított, hogy a tudományos fórumnak magyar előadója is volt a Soproni Egyetem docense, Konkolyné dr. Gyúró Éva személyében, akinek előadása nagy figyelmet keltett és szép sikert aratott.
A 35. évfordulón tartott ünnepi ülésen a casertai királyi várban adták át az Europa Nostra-érmet, amelyet egy kiváló osztrák és svájci műemlékvédő mellett Ráday Mihály műemlékvédő, az MTV munkatársa vehetett át, a fiataloknak a város- és faluvédő m unkákba való bevonásáért.