CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2000. szeptember 06., szerda 00:00


Közös nevező számítási hibával

"Szépség és lendület"

Közös nevező számítási hibával
"Szépség és lendület"

Nem kell nagy fantáziaerővel rendelkezni ahhoz, hogy a Plaza Galéria legújabb kiállításának címét "Szépség és lendület" - így idézőjelben, aminek jelentőségére majd később visszatérünk - külön-külön a megfelelő alkotóra vonatkoztassuk.


Pósa Ede: Reggel a faluban

Első ránézésre a szépség inkább Pósa Ede tájképeire, a lendület pedig Pálfy Julianna alkotásaira értendő. A címadás ilyen egyértelműen szelektív érvényessége kapcsán el lehet azon gondolkozni, hogy míg ez utóbbinak nem feltétlenül kell minden alkotást fémjeleznie, az előbbi - a szépség - egy műalkotásnak mégiscsak alapvető követelménye kell, hogy legyen.


Pósa Ede: Nyár 2000

Pósa Ede jellegzetes technikával készült tájképei csendes szemlélődésről szólnak. Az olaj és pasztell szimultán jelenlétével, tudatosan alkalmazza az additív színkeverést, amely során a térérzet nem a valóság utánképzése, hanem sokkal inkább a megfelelő konstrukció retinán történő optikai keverés révén történik. Ezt a - láthatóan minden lehetséges formában és megfogalmazásban - kipróbált és kétségtelenül jól bevált technikát hatásosan egészíti ki a speciális, matt felületű üveg.


Pósa Ede: Tarló

Összhatásában kellemes alaphangulatú tárlat lehetne, ha a terem másik oldaláról, mindezzel ellentétben nem üvöltenének Pálfy Julianna expresszionista vonásokat és jegyeket hordozó képei. Valószínű, hogy a bennük lévő lendület, erő és dinamizmus mint az önkifejezés keres(gél)ései tényleg mind értékelhetőek lehetnének, ha megfelelő közegben jutottak volna térhez.


Pálfy Julianna: Az utolsó előtti pillanat

A két alkotó és alkotásaik nem egymás ellentétei, hiszen az igazi ellentétek - közhely ugyan, de - vonzzák, vagy éppen kiegészítik egymást.
Ez esetben a "közös" tárlat képei viszont zavarják egymást és a látogatót. A kis légterű teremben nincs (elég) hely(e) két ennyire különböző alkotói megnyilvánulásnak.


Pálfy Julianna: Lopják Európát

Ezért telitalálat a kiállítás "Szépség és lendület" címében - amely egy számítási hibáktól hemzsegő közös nevezőre hozás - az idézőjel.