CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2000. szeptember 19., kedd 00:00


A létezés igazsága és a természet esztétikuma

Reinecker János (1910-1990) kiállítása a Plaza Galériában.

A létezés igazsága és a természet esztétikuma
Reinecker János (1910-1990) kiállítása a Plaza Galériában

Tíz éve is elmúlt, hogy Reinecker János festőművész-tanárt a soproni evangélikus temetőben - az azóta már szintén eltávozott - Szarka Árpád elbúcsúztatta.
Reinecker János 1910-ben született Sopronban. Rajztehetségét egykori rajztanára, Horváth József festőművész fedezte fel, délutáni rajzórákon ő készítette fel a Budapesti Képzőművészeti Főiskolára is. Reinecker János a tanári diploma megszerzése után Burghard Rezső - a kitűnő művész és kiemelkedő tehetségű kolorista - alakrajzi osztályán két évig működött mestere mellett. 1939-ben állami ösztöndíjat, 1943-ban Sopron város ösztöndíját nyerte el. Az 1944-ben Balló Ede-díjjal járó egy éves külföldi tanulmányutat már a háború meghiúsította.

Minthogy a háború végetértével Sopronban nem kapott állást az - 1950-ben megszüntetetett - Evangélikus Líceum és Tanítóképző Intézet meghívását elfogadva Miskolcon telepedett le. A tanítás mellett folyamatosan alkotott. S bár új, választott lakóhelyének környéke - természetesen - visszaköszönt alkotásaiban, mégis az otthon, a gyermekkor és ifjúság emlékét hordozó Sopron alapvető módon befolyásolta és határozta meg Reinecker János művészetét.


A Sopron Plaza Galériában nyílt kiállításon ez - a várossal, annak patinájával, környező vidékével való bensőséges kapcsolat - képenként tetten érhető. A kevesebb számban kiállított olajcsendéletek mellett a gouache-technikával készült légies tájképei azok, amelyeken Sopron öreg utcáinak, Bánfalva parasztházainak, a Bécsi domb lankáinak ábrázolása több a látvány reprodukciójánál. Ezekben a képekben a mesterségbeli tudást, a bravúros technikát jelentő kékek és zöldek legnehezebben megfogható árnyalatainak gazdagsága mellett a természetes könnyedség és az érzelmi töltetet adó élmények jelenléte teszi Reinecker János festészetét a soproni képzőművészeti élet hagyományainak méltó folytatásává.

Reinecker képei a zöld árnyalatainak már említett alkalmazásával együtt a fény-árnyék, a múló pillanat impresszióját ragadja meg, a gyorsan tovatűnő élményeket rögzíti, úgy, hogy közben a soproni és Sopron környéki tájat hitelesen ábrázolja.
Az előbb említetteket mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Plaza Galéria-beli kiállításon a festménycímek hiányának ellenére is a táj- és utcarészletek - több tíz év távlatából is - mind felismerhetők.
Gouache technikával készült képein - a művész vallomása szerint - a színekben rejlő erő kiaknázására törekedett.
"A létezés igazságát és a természet esztétikumát igyekeztem a néző elé tárni"- fogalmazta meg 1974-ben művészi hitvallását Reinecker János, akinek az áhított szülővárosába való hazatérés már életében nem adatott meg.

Gazdag művészi hagyatékának töredéke szeptember 23-ig, naponta 10 és 20 óra között tekinthető meg a Plaza Galériában.