CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

1998. május 18., hétfő 00:00


Újabb robbantás

Újabb robbantás


Pénteken késő este pokolgép robbant dr. Szájer József budapesti lakásának ajtaja előtt, számottevő anyagi kárt okozva, de személyi sérülés szerencsére nem történt. Sem a Fidesz-MPP képviselője (soproni képviselőjelölt), sem családja nem tartózkodott otthon - áll az MTI szombat reggel közéadott híradásában.


A robbanás előtti napon dr. Szájer József (a képen balra) még gondtalanul mosolyog a Soproni Tavaszi Vásár nyitónapján.

Szájer József péntek este családjával szülővárosában, Sopronban tartózkodott. A képviselő-képviselőjelölt az ügy motívumairól szólva elmondta: semmilyen fenyegetést nem kapott a robbantást megelőzően. Az ellenzéki politikus véleménye szerint azt sem lehet kizárni, hogy esetleg a felesége volt a célpont, aki bíró. Dr. Szájer József a sajnálatos eseményt követően, már Budapesten tartózkodva válaszolt az iNteRNeTTo.Sopron kérdéseire:
- Hogyan értesült a merényletről? Milyen kép fogadta önt budapesti lakása előtt?
- Az éjszaka folyamán a feleségem édesanyja hívott fel minket, és tájékoztatott az esetről. Riasztó kép tárult elém, hiszen a bomba nagyon alapos munkát végzett. Hálát adhatunk, hogy senki sem sérült meg. Felháborító a dolog, különösen azért, mert ez egy zárt lakótérben történt ahol a robbanás ereje és hatása meghatványozódott. Ilyen eddig még nem történt. Valaki nagyon-nagyot kockáztatott...
- Milyen a hangulat most a XVI. kerületi ház lakói között?
- Eléggé fellángoltak a kedélyek, hiszen a lakóknak kint kellett aludniuk a közeli iskolában. A lakások ajtajait szinte mindenhol ki kell cserélni.
- Van valamiféle elképzelése az indítékról?
- Fogalmam sincs, hogy kik és miért tették. Semmilyen fenyegetést nem kaptam a robbantást megelőzően. Azt sem lehet kizárni, hogy esetleg a feleségem volt a célpont, aki bíró.
- A sajnálatos esemény érinti-e a Fidesz-MPP és az ön jövő heti választási programját?
- Megpróbálok minden kötelezettségemnek eleget tenni, így a jövő heti soproni programoknak is. A feleségem is folytatja munkáját, minden tárgyaláson ott szeretne lenni.
A készenléti rendőrség tűzszerész szolgálata a Szájer József lakásánál történt robbantás során keletkezett törmelékek átvizsgálásával igyekeznek rekonstruálni, hogy milyen szerkezettel követhették el a merényletet .
Szájer József egyúttal köszönetet mondott a polgármesteri hivatalnak és a rendőrségnek az azonnali segítségért és intézkedésekért. Beszámolt arról, hogy a lakótársakkal beszélgetve nyilvánvalóvá vált előtte: gyakorlatilag csak a vakszerencsén múlt, hogy nem történt személyi sérülés. A keletkezett anyagi kár azonban jelentős, de reményét fejezte ki, hogy a helyreállítás költségeinek fedezése a biztosítási szerződések keretén belül megoldható lesz. Jelezte ugyanakkor, hogy tudomása szerint számos felajánlás érkezett a károsultak megsegítésére. Szájer József elmondta, hogy az 1980-as évek végén költözött családjával a XVI. kerületi Futórózsa utcai lakásba, amelyet az elmúlt időszakban elsősorban felesége és gyermeke használt.
Megfogalmazása szerint ez a hely mindeddig egy békés, nyugodt lakótelep volt. - Nagyon jó lakóközösség alakult ki, így a szomszédok most a megdöbbenés és együttérzés hangján szóltak, amikor felkerestem őket - mondta Szájer József.
A parlamenti pártok képviselői megdöbbenésüknek adtak hangot a hír hallatán, hogy ismeretlen tettes pénteken késő este bombát robbantott Szájer József Fideszes alelnök, soproni képviselőjelölt budapesti lakása előtt. Az ügyészségi nyomozóhivatal a rendőrséggel szorosan együttműködve dolgozik a merénylet felderítésen, emellett a titkosszolgálatok is bekapcsolódtak a nyomozásba.
Szekeres Imre, az MSZP kampányfőnöke felesleges és értelmetlen dolognak nevezte a robbantást és sajnálatát fejezte ki, hogy ilyen incidens zavarta meg a választási kampányt. Hack Péter, az SZDSZ ügyvivője reményét fejezte ki, hogy a rendőrség hamar kézre keríti a tetteseket, és fényt derít a merénylet motívumaira. Ugyanakkor kijelentette: nem tart attól, hogy ilyen provokációval megzavarhatják a jövő hét vasárnap sorra kerülő országgyűlési választásokat.
Az ellenzéki pártok közül a Fidesz részéről Deutsch Tamás azt hangsúlyozta, hogy egyelőre értelmetlen találgatásokba bocsátkozni. Ugyanakkor rámutatott: súlyos bűncselekmény történt, aminek egyetlen célja csak az lehetett, hogy a tisztességes magyar polgárokban félelmet keltsen. Torgyán József Orbán Viktornak írt levelében a szélsőséges kommunista erők esztelen próbálkozásának minősítette a pokolgépes merényletet. E levelében kifejezte azt is, hogy pártja, az FKgP megítélése szerint a jelenlegi hatalom a közelgő választási vereségét próbálja megakadályozni. Giczy György elsősorban azt a kérdést tette fel, hogy milyen ennél súlyosabb esetnek kell megtörténnie ahhoz Magyarországon, hogy a belügyminiszter lemondjon. Az eset szerinte azt mutatja, hogy a Horn-Kuncze kormányzat alkalmatlan egy normális európai léptékű demokrácia kialakítására.
Lezsák Sándor, az MDF elnöke szerint az eddigi merényletek kizárólag ellenzéki politikusok ellen irányultak, ezért joggal feltételezhető, hogy a háttérben szélsőséges baloldali csoport vagy csoportok állnak. Zsigmond Attila a Magyar Demokrata Néppárt nevében szélsőséges őrültek akciójának nevezte az esetet, amely szerinte feltételezhetően megfélemlítésre szolgáló akció a választások előtt és a demokrácia súlyos sérelmét jelenti. Az esettel kapcsolatban az FKgP ismételten megerősítette, hogy kezdeményezi az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának összehívását. E kezdeményezéshez csatlakozott Lezsák Sándor is.
Kónya Imre, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának elnöke pedig már úgy fogalmazott, hogy a testület jövő hétre tervezett ülésén szükségesnek tartja Nikolits István tárca nélküli miniszter és a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatójának meghallgatását.
Budapest rendőrfőkapitánya egymillió forintot ajánlott fel annak, aki a Szájer József ellen elkövetett robbantással kapcsolatban a pokolgép elhelyezőjéről felhasználható információt tud szolgáltatni a nyomozó hatóságnak.
Nikolits István szerint a korábban Torgyán József lakása elleni robbantásos merénylet és a Szájer József lakása előtti robbantás között az egyetlen eddig ismert közös vonás az, hogy mindkét esetben egy politikus lakásához közel, illetve lakása előtt robbant bomba. A tárca nélküli miniszter elmondta, hogy mindkét ügyben nagy erővel folyik a nyomozás, amelyet - tekintettel a képviselői érintettségre - az ügyészségi nyomozóhivatal vezet. "Az indítékok még egyik ügyben sem tisztázódtak", hangoztatta a miniszter.
Az idei választási kampány a többség véleménye szerint eddig nyugodt volt. A péntek esti merényletet néhány párt máris választási eszközként használja fel pedig nem is biztos, hogy dr. Szájer József volt a célpont. Azt még nem lehet tudni, hogy a választásokra milyen hatással lesz a cselekmény. Szociológiai felmérések szerint Horn Gyula 1994-es balesete csak néhány tized százalékkal segített hozzá az MSZP választási eredményéhez. A dr. Torgyán József lakása előtt felrobbant bomba után az FKgP tetszési indexe nem nőt, sőt abban az időben csökkent is néhány százalékkal.
Az iNteRNeTTo.Sopron kíváncsi volt néhány soproni képviselőjelölt véleményére is:
Boros László, az MSZP országgyűlési képviselője-képviselőjelöltje az esemény után levélben fejezte ki együttérzését:

Tisztelt Képviselő Úr! Kedves Jóska!

Mély megdöbbenéssel halottam a ma reggeli híradások élén azt, hogy mi történt budapesti otthonod ellen. A hír hallatán az első reakcióm az volt, biztos nem esett bajotok, tegnap délután láttalak benneteket a majálison, ezt a rádió is megerősíthette. Meggyőződésem, hogy a merényletkísérlet is a szellemi aberráció és a politikai banditizmus kategóriájába tartozik, amit minden normális ember elítél. Őszintén remélem, hogy fény derül a tettes, vagy tettesek kilétére és ez a sajnálatos eset nem lesz hatással a soproni választási kampány eddig nyugodt, higgadt hangulatára. Hirtelen felindulásból elkövetett mondataimat fogadd együttérzésem jeléül! Tisztelettel köszönt:
Boros László országgyűlési képviselő

A Szabad Demokraták Szövetségének képviselője-képviselőjelöltje dr. Kertész Zoltán is kifejtette álláspontját:
- Már éjszaka értesültem erről a felháborító és megdöbbentő eseményről. Szerencsére személyi sérülés nem történt ez örvendetes, de egyszerűen elképzelni sem tudom, hogy milyen erőknek állhat érdekében ilyen súlyos bűncselekmény elkövetése és a kampány megzavarása. Remélem hasonló események nem történnek, és a rendőrség mindent elkövet a tettesek kézrekerítése érdekében.
A Magyar Demokrata Néppárt soproni országgyűlési képviselőjelöltje dr. Payer Erzsébet megdöbbenését fejezte ki:
Elképesztőnek érzem azt, hogy a terrorizmus már mindenkit fenyeget. A képviselő úr soha nem támadott, sértett senkit. Ő mindig demokratikus módon viselkedett mindenkivel. Ez egy kétségbeejtő helyzet, hogy Magyarországon ilyen megtörténhet.
A találgatások folytatódnak. A BRFK munkatársai csak néhány nap elteltével tudnak biztosat mondani. Remélhetőleg valóban nem fogja befolyásolni az eddig kimondottan nyugodt választási kampányt a sajnálatos eset. és senki nem akar politikai tőkét kovácsolni az esetből.
Rozsonits - Major