CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

1998. jĂşnius 17., szerda 00:00


Emléktábla az egykori városi főmérnök emlékére

Wälder József emléktáblát avatnak


Az egykori városi főmérnök, Wälder József emléktábláját avatják fel Sopronban, június 20-án vasárnap délelőtt, a városházánál.
A jeles soproni polgár 1862. március 13-án született, Nagybecskereken. A honi építészettörténetben Wälder-barokk stílus révén ismert Wälder Gyula építész nagybátyja volt. Főiskolai tanulmányait Európa egyik legrangosabb műszaki főiskoláján, a zürichi ETH-n végezte, csatornázási téma volt a diplomaterve. Tanulmányainak befejeztét követően 1886-ban Sopron város szolgálatába lépett és városi főmérnökként 1913 karácsonyán bekövetkezett korai haláláig híven és nagy szakértelemmel szolgálta a város fejlesztését. Mindenekelőtt az 1905-ben készített városrendezési tervét kell kiemelnünk, mely az akkor még fiatal városépítési szakágazat remekművének tekinthető. Főként a városi úthálózat, a kerületi beosztás és a beépítési övezetek helyes megválasztása évtizedekig előnyösen határozták meg a város fejlődését. A város arculatán ez máig is megmutatkozik, főleg a családi házas övezetekben, nemkülönben az Alsólövérben.
Jeles középületek építése is fűződik Wälder főmérnökségének idejéhez, így a színház, a kórház, a tűzoltólaktanya, a postapalota, a ravatalozók. Nagy kár, hogy elképzelése, egy emelt szintű, a közutakat minden keresztezésben áthidaló vágányzathoz kapcsolódó központi MÁV-pályaudvar nem valósulhatott meg. A műemlékvédelmet az időben még nem írták nagybetűvel, így a lakosság is örömét lelte a régi városháza lebontásában és az új felépítésében.
A Soproni Városszépítő Egyesület annak a városháznak a falán, melyben Wälder József közel három évtizedig dolgozott a városért, emléktáblát állít, melyet Szabadosné Egyed Emma szobrászművész készített. Az emléktábla avatására június 21-én, vasárnap 10.30-kor kerül sor, melyre az egyesület a város minden érdeklődő polgárát meghívja.
Kubinszky Mihály