CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

1999. június 18., péntek 00:00


Reális értékelés, széles kínálat

Megnyílt a Soproni Ünnepi Hetek


Reális értékelés, széles kínálat

Megnyílt a Soproni Ünnepi Hetek

A Soproni Mazsorett Csoport és a gyermek néptáncegyüttesek Fő térre vonulásával kezdődött a nyitó ünnepség. A lassan a tér két-harmadát megtöltő nézősereg érdeklődését jól lekötötte a csinos lányok vonulása. A szines forgatagban az évek-évtizedek óta itt is találkozók örömmel fedezték fel egymást. Sopronnak kétségtelenül ünnepe ez a nap.

A Himnusz elhangzása után Dr Gimesi Szabolcs polgármester úr lépett a mikrofonhoz, hogy a protokoll idő adta korlátokon belül szép beszédben nyissa meg az esemény-sorozatot. A beszéd fő erénye mindenképpen az volt, hogy távlatokban gondolkodva szűrt le tapasztalatokat és támasztott igényeket az Ünnepi Hetek programjaival szemben. A SÜH - érdekes, hogy a lazán vett rövidítés csak az utóbbi évtized terméke - szerepe egészen más volt indulásakor, amikor az ünnepi beszéd mondója és jelen sorok írója is csak bonyolult ellenőrzések rendszerén tudott az ország más részéből a lakásához jutni, a közvetlen határmenti területekről nem is beszélve. Ez a fajta "oldó varázsa" csakúgy, mint a "bevásárló turizmus" csábereje csökken a területnek - zárkózunk árakban is Európához .A gazdasági nehézségek láttán pedig hajlamosak vagyunk először a kultúra "nadrágszíján" húzni egyet. Örömmel hallottuk a város első emberének szájából, hogy a meghirdetett szándék semmiképpen nem ez. Sopronnak meg kell mutatnia, amire büszke lehet és meg kell teremtenie azokat az alapokat, amelyeken fejlődve a jövőben is büszkék lehetnek az itt lakó emberek.

A méltán tetszést aratott beszéd után a Budepester Klezmer Band koncertje kezdődött volna, ha a technikai nehézségek a kezdés időpontját jó 25 perccel el nem tolják, pedig kiváncsi lettem volna Dunai Tamásra és budapesti barátaira, akik a zsidó ünnepek zenéjét szólaltatták meg.(Számomra jó 300 méter távolságból,mert beleuntam a várakozásba, de így is túl jól hallható módon. Mi lett volna, ha ott maradok tőlük 10 méterre?)

Megnyílt a Soproni Ünnepi Hetek. Ne elemezzük előre a sokrétű program szerkezetét, az elveket és a gyakorlatot, mely a sorozat vázát kialakította.Ne beszéljünk a város közművelődési rendeletéről (tervezetéről) - bár sokkal jobban kapcsolódik a mai naphoz, mint a megnyitó bármely szereplője! Inkább alkalmanként beszéljünk az egyes programok sikerességéről vagy kevésbé sikerült voltáról. Holnap már a kiállítások nyitó napja lesz, sőt ma este már a soproni színművészek töltik meg hanggal Fertőrákos barlangszínházának terét. Sok sikert, Ünnepi Hetek!

- DI -
Foto:Pluzsik Tamás gépével