CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2000. április 09., vasárnap 00:00


Horváth Zoltánné kulturális igazgató értékeli a fesztivált

Véget értek a Soproni Tavaszi Napok

Horváth Zoltánné kulturális igazgató értékeli a fesztivált
Véget értek a Soproni Tavaszi Napok

A Pro Kultúra Sopron Kht. a város legnagyobb olyan kulturális intézménye, amelynek feladata színházi produkciókkal, kiállításokkal kiszolgálni a várost. Az intézmény kezdetektől fogva a szakma legkiválóbbjainak bemutatására törekedett.
- Az idei, tizennyolcadik alkalommal megrendezett Soproni Tavaszi Napokon ez maximálisan sikerült - értékeli a rendezvénysorozatot Horváth Zoltánné kulturális igazgató.
- Rendezvényeink magas színvonalát és műfaji sokszínűségét - amint azt hosszú évek óta a telt házak is jelzik - egyrészt a közönség értékeli, másrészt kulturális kínálatunk igényességét a szakma visszajelzése is alátámasztja: a magyarországi tavaszi fesztiválok között a soproni nagyon előkelő helyen áll.
- A kezdetekkor a Tavaszi Fesztivál még komolyzenei programok köré épült, a későbbiekben azokat színházi, majd táncszínházi előadásokkal bővítettük. Amióta Sopronnak saját társulata van, azóta színházi kamarafesztivál is emeli a rendezvénysorozat rangját. Ezen a soproni színház mellett határon túli színházak és természetesen budapesti és vidéki színházak részvételével nagyszínházi produkciók, gyerekelőadások gazdagítják a kínálatot.
Ezek mellett a fesztivál programajánlatát minden évben rangos táncszínházi előadás is bővíti. Klasszikus balett, modern balett, néptánc között válogathat a közönség. Az idén a Magyar Állami Népi Együttes Budapest Táncegyüttes képviselte a műfajt, óriási közönségsikert aratva. Ők előadásukkal az elsők között voltak a Broadway-en is, ahova csak a szakma legkiválóbbjait hívják meg.
Hagyományos rendezvényeink közé tartoznak már a dzsesszkoncertek.
- A soproni színtársulat előadásai és a vendégszereplések mellett más soproni együttesek is felléptek.
- Kezdettől fogva bemutatkozási és megjelenési lehetőséget adtunk a soproni művészeti együtteseknek. Ők a fesztiválos programban rangos produkciókkal vettek részt. A Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar Gershwin-estje a közönség és a szakma megítélése szerint is kiváló volt. Olyan szakmailag is elismert előadókat tudtunk meghívni, mint Fellegi Ádám, vagy mint a Kassai Opera két kiváló művésze. A soproni zenekarnak ez sokat jelent, hiszen az ő munkájuk értékét is fémjelzi az igazán rangos előadóművészekkel való közös fellépés, ugyanakkor a soproni közönség is nagyon büszke lehet együttesére. A Juventus Koncert-Fúvószenekarról ugyancsak elmondható, hogy az ifjúsági zenekarok élvonalába tartozik.
- Hogyan értékeli a fesztivál képzőművészeti rendezvényeit?
- A Festőterem a város legexkluzívabb kiállítóterme. Minden évben arra törekszünk a Tavaszi Napok és a Nyári Ünnepi Hetek alatt, hogy különleges kiállításokat hozzunk ide. Itt, valamint a rendezvényhez kapcsolódó többi helyszínen is érvényesül az a fontos elvünk, hogy a szakma legkiválóbb művészeinek adjunk bemutatkozási lehetőséget. Kiállításainkon visszatérő vendégünk dr.Supka Magda művészettörténész, akinek kiállításmegnyitói - élő kortársművészeti előadások - élményszámba mennek.
- Milyen a fesztivál közönsége?
- Indulásakor a Budapesti Tavaszi Fesztivál fő célja a turisztikai holtszezon idegenforgalmának fellendítése volt. Sopronban a helyi közönségre számítunk, és próbálunk olyan produkciókat nyújtani, amelyek a soproniak számára - elsősorban a földrajzi távolságok miatt - nem könnyen elérhetők. Az is fontos, hogy a különböző műfajok között mindenki megtalálja a neki tetszőt. A két hét alatt a nézőkre zúdított kulturális túlkínálat anyagilag sem kis teher, ezért próbáljuk úgy összeállítani a jegyárakat, hogy megfizethetők legyenek. Bárki jön hozzánk vendégszerepelni, mindenki dicséri a soproni közönséget. Minekünk megtiszteltetés, hogy ilyen közönséget szolgálhatunk, és ez a közönség meg is érdemli, hogy színvonalas kultúrát kapjon.
- Már javában szervezik a következő nagyszabású kulturális seregszemlét, a nyári Ünnepi Hetek-et.
- A Soproni Ünnepi Hetek rendezvénysorozat gerince a fertőrákosi Barlangszínház lesz, a Millenniumi Év jegyében Előadások az évezredes falak között címmel millenniumi operafesztivált tervezünk. Hagyományainkhoz híven megrendezzük a Régizenei Napokat. Kísérő programok is lesznek: udvari muzsika, színház, kirakodóvásár, Nemzetközi Csodabogár találkozó, templomi hangversenyek, operett, bábszínház. Programterveink között szerepel Kálmán Imre Marica grófnő operettjének, valamint Bencze Ilonával és Haumann Péterrel a New York, New York vidám darabjának a bemutatása.
A nyári kulturális fesztivál kiállítás-ajánlata is különleges: az előző textil-biennálé díjazottjai mutatkoznak majd be. A textil-művészet legjobbjai biennálé-díjának része volt a soproni bemutatkozási lehetőség.

szöveg és fotó Tóth Éva