CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

1998. augusztus 07., péntek 00:00


Igények és elvárások

Sopron gazdaságpolitikája

Igények és elvárások az 1998. évi
önkormányzati választásokon Sopronban megválasztásra kerülő új képviselőtestület gazdaságpolitikájával kapcsolatban
 

A soproni regionális gazdasági kamarák, valamint az  ipartestület az általuk képviselt egyéni vállalkozók, gazdálkodó szervezetek javaslatai, elvárásai alapján az alábbi követeléseket, igényeket fogalmazzák meg a megválasztásra kerülő új önkormányzati képviselő-testület gazdaságpolitikai célkitűzéseit, a gazdaságpolitika prioritásait illetően:

1. Gazdagodó várost és biztonságos jólétet !

Az  önkormányzati vezetés tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a jövőben a képviselőtestület az eddigieknél sokkal nagyobb mértékben   vegye tekintetbe a határozatok meghozatalánál, hogy a városérdek elsőrendű érvényesítése ne ütközzön a gazdálkodó szervezetek, vállalkozások alapvető érdekeivel. A gazdaság fejlődésének fő motorjai: - a privatizáció befejezése, - az elviselhető, ésszerű adóterhek, - a fejlesztéshez szükséges infrastruktúra megteremtése, - iparterületek kijelölése, ezek betelepítésének segítése, gyorsítása, - az olyan működőtőke idecsábítása, letelepedésének ösztönzése, amely nem teremt felesleges konkurenciát a már létező és prosperáló helyi vállalkozásoknak, - mind-mind olyan tényezők, amelyek  amellett, hogy hozzájárulnak a vállalkozások fejlődéséhez, egyúttal a város hosszú távú érdekeit is szolgálják.

 
Ennek alapján teremtődhet, illetve erősödhet  meg az a kis- és középvállalkozói réteg a városban és környékén, amely bevételeinek folyamatos növelésével fokozódó mértékben vesz részt a költségvetési források bővítésében, ugyanakkor új munkahelyek teremtésével lehetőséget teremt a városban munkát vállalni szándékozók számára a megfelelő jövedelemszerző tevékenység végzésére. A város jövője szempontjából rendkívül fontos a helyben dolgozó, a városban és környékén jövedelmet szerző vásárlóerő minél gyorsabb ütemű bővülése.  Az erős helyi vállalkozások nagyobb mértékben vehetnek részt a leromlott állagú épületek felújításában, renoválásában, és nem utolsósorban a városban zajló kulturális-, művészeti-, sportolási tevékenység támogatásában, segítésében. Régóta tudjuk, - a város akkor gazdag, ha polgárai közül is minél többen azok.

A kamarák és az ipartestület mindezekre hivatkozással elvárja az Önkormányzattól, hogy gazdaságpolitikája végrehajtásában alapvetően ezek a szempontok vezéreljék tevékenységét.

2. Gazdasági biztonságot és versenyképességet !

Az Önkormányzat olyan gazdasági szerkezet kialakulását segítse elő, amely biztosítja Sopron gazdasági és társadalmi stabilitását, régióbeli versenyképességét. A város egészséges gazdasági szerkeze-tének kialakulása érdekében  ösztönözze környezetkímélő, a lakosságot nem zavaró, az ide-genforgalmat nem riasztó termelő-, gyártó-, beszállítói tevékenységet folytató kis és középüzemek létesítését. A város hosszú távra szóló gazdaságfejlesztési koncepciójának megvalósítása során  az ipar és  turizmus (konferencia-, bor-, gyógyászati-, stb...) fejlesztésével a gazdaság-ban betöltött szerepének,  súlyának megfelelően foglalkozzon. Ennek a koncepciónak a megvalósítása során fontos teret kell szentelni annak a kérdésnek is, hogy mi lesz a belvárosban eddig működő kiskereskedelmi és szolgáltató egységek, vállalkozások sorsa a nagy multinacionális kereskedelmi hálózatok városi térnyerésével párhuzamosan.

Az Önkormányzat tegyen meg mindent annak érdekében, Sopronban, a soproni történelmi borvidék központjában ismét nevéhez méltó rangra emelkedjen a borkultúra, illetve az ennek alapját képező szőlőművelés. Az új Önkormányzattól elsősorban a most kialakult erkölcsi, anyagi segítségnyújtás folytatását várjuk.
Az elsődleges mezőgazdasági termékfeldolgozás - a faipar kivételével megszűnt Sopronban. Az Önkormányzat segítse elő, hogy hazai termékre alapozó feldolgozó üzemek települjenek a régió központjába (pl. hűtőház, palackozó).

3. A munkaerőpiacnak megfelelő oktatási és szakképzési rendszert !

Az oktatás, szakképzés számára a legfontosabb cél, hogy a város a jövőben is őrizze meg, illetve fejlessze tovább régióbeli versenyképességét az ehhez szükséges megfelelő szakemberek képzése által.  A szakképzés szerkezetét a gazdaság igényeihez kell igazítani.
Az Önkormányzat segítsen  elérni a Soproni Egyetem határokon átnyúló vonzerejének megteremtését, kétnyelvű regionális oktatási központtá történő fejlesztését.

4. Kiállítócsarnokot és konferenciatermet !

Az Önkormányzat törekedjen arra, hogy a lehetőségekhez képest mielőbb megvalósuljon egy, a Sopronban megrendezésre kerülő vásárok, kiállítások már megszokott színvonalának emelését, a bemutató terület bővítését is szolgáló új kiállítócsarnok terve. Ezzel párhuzamosan fontos célkitűzés a jövőbeni „konferenciaváros” megteremtéséhez alapvetően szükséges, megfelelő színvonalú új konferenciaterem létrehozása.

5. Elfogadható helyi adókat és beleszólást a felhasználásba !

A helyi adók mértékének megállapításánál az Önkormányzat ne vesse ki minden esetben a törvény által lehetővé tett maximumot, valamint célzott és az eddigieknél nagyobb kedvezmények nyújtásával preferálja a fő várospolitikai célok gyorsabb ütemű megvalósításában résztvevők tevékenységét. Nagyobb lehetőséget adjon a gazdasági kamaráknak, érdekképviseleteknek az adóbevételek felhasználásába való beleszólásra, valamint a felhasználás utólagos ellenőrzésébe. Folytassa a megkezdett jó hagyományt a „virilisták” megkülönböztetett kezelésére vonatkozóan. Fontolja meg az adóbevételek meghatározott részének  a gazdaságba  közvetlen módon történő   visszaforgatása bevezetését.

6. A gazdaság szereplőinek állásfoglalásait, véleményét is figyelembe vevő, megalapozott gazdasági döntéseket !

Az önkormányzati képviselőtestület törekedjen arra, hogy a jövőben a város gazdaságát felelősen képviselő köztestületek, érdekképviseletek állásfoglalásainak, véleményének figyelembe vételével szülessenek meg a testületi döntések. Az eddigiek során sikerült kialakítani az együttműködés megfelelő formáit, - a jövőben döntő szempont, hogy a formai kereteket tényleges tartalommal lehessen megtölteni. Kérjük, hogy a várost képviselő bel- illetve külföldi tárgyalódelegációknak természetszerűen legyen mindig tagja egy-egy kamarai delegált, különösen, ha eleve gazdasági tárgyú megbeszélésekről van szó.

7. Ésszerű parkolási rendszert és forgalomszabályozást !

A város idegenforgalmára is jelentős mértékben kiható, a szolgáltatások végzésének körülményeit befolyásoló parkolási rendszer optimalizálása legyen az új Önkormányzat fontos törekvése. A gazdasági kamarák és az ipartestület egyértelműen kiáll a jegykiadó automatás rendszer fokozatos bevezetése mellett, - tudomásul véve, hogy pénzügyi okokból még egy ideig el kell viselni az előre váltott jegyes rendszer párhuzamos alkalmazását. A városban a járműforgalom szervezése kapcsán alapvető követelményként kell állítani, hogy a forgalomszabályozási valamint a  parkolási rendszer szolgálja és ne akadályozza a közlekedést. Ennek keretében bátrabban kell élni olyan közlekedés-szervezési módszerekkel, amelyek a várost még vonzóbbá teszik az idegenforgalom és a helyi lakosság számára.

8. Korszerű, biztonságos főutat Kapuvártól az országhatárig !

Az Önkormányzat - együttműködve a megyében érintett többi település képviselőtestületével - erőteljesebb lobbizással, szervezéssel, tárgyalások kezdeményezésével tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a 85-ös út Kapuvár és Naggycenk, valamint a 84-es főút Nagycenk és az országhatár közötti szakaszának korszerűsítése gyorsuljon fel. Az út egyre szorítóbb, szűk keresztmetszete, korszerűtlensége mind jobban bénítja a városba irányuló kereskedelmi, üzleti kapcsolatokat, azok bővülését, a régió gazdaságának fejlődését, - ugyanakkor veszélyezteti mind az emberi életet, mind a környezetet.

9. Jó gazdaként a város vagyonáért !

Az Önkormányzat jó gazda módjára, valódi tulajdonosi szemlélettel működtesse a város vagyonát. Folytasson olyan vagyongazdálkodást, amely lehetővé teszi az átláthatóságot, a stabil gazdasági előrelátást és biztosítja a város hosszú távú érdekeinek érvényesülését. A bérleti díjakból befolyt bevételekből lényegesen többet fordítson az építmények felújítására, karbantartására.   A nem elidegeníthető ingatlanok bérleti díjának évenkénti emelésénél szakítson azzal az eddigi gyakorlattal, hogy az emelés automatikusan inflációkövető legyen, hiszen a vállalkozások többsége nem tud ennek megfelelő ár- és díjemelést realizálni !

10. Előnyt a helyi munkaadóknak és munkavállalóknak !

A helyi közbeszerzési szabályok megfelelő átalakítása, finomítása révén azt várjuk az új Önkormányzattól, hogy a város gazdálkodó szervezetei, vállalkozásai az eddiginél lényegesen nagyobb mértékben részesüljenek az önkormányzati munkamegrendelésekből, megbízásokból. A városnak is elsődleges érdeke, hogy a munkák zömét a helyben adót fizető, a helyi lakosoknak munkalehetőséget adó, a későbbiekben is könnyen ellenőrizhető, „utolérhető”  helybeli vállalkozások végezzék el. Ehhez kapcsolódóan nem elhanyagolható szempont, hogy az önkormányzati intézményekben, szervezeteknél a jövőben ne tűrjék meg az ellenőrizhetetlen tevékenységet folytató, adót nem fizető, legtöbbször silány minőséget nyújtó „vállalkozások” /vándorfotósok, alkalmi kereskedők, redőnyösök, stb/  szolgáltatásait.

Igényeljük, hogy a kamarák és az ipartestület képviselői megfigyelőként a jövőben is részt vehessenek az önkormányzati megbízások kiadásával kapcsolatos versenyeztetésben. Szükségesnek és indokoltnak tartjuk, hogy az Önkormányzat a jövőben fordítson nagyobb gondot a közbeszerzési tevékenység ellenőrzésére, egyes jelentősebb munkák esetében gazdaságossági elemzés, utókalkuláció elvégeztetésére.

11. Regionális vezető szerepet a gazdaság, az oktatás és a szakképzés területén !

Az Önkormányzat törekedjen arra, hogy a város és környéke - jellemzői és lehetőségei alapján - meghatározó szerepet töltsön be, mint az Európai Unió egyik fontos régiója. Az Önkormányzat által kidolgozott, elfogadott gazdaságpolitikai koncepciónak segítenie kell a várost a Magyarország uniós csatlakozásával kapcsolatos új kihívásokra, feladatokra való felkészülésben. Az Európai Únióba való belépésünk  jegyében kell megteremteni a Sopron regionális gazdasági-, oktatási-, szakképzési vezető szerepéhez szükséges intézményi-szervezeti hátteret is.

12. Ember- és környezetvédő szemléletet !

Igényeljük az új Önkormányzattól, hogy döntéseiben a legmesszebbmenőkig  vezérelje az ökohumán szemléletmód, ami az ember és környezete szerves és egészséges egységét valósítja meg. Kezelje kiemelt feladatként a környezetvédelem, a hulladékgazdálkodás korszerűsítését, törődjön többet a lakókörnyezet tisztaságával, az esztétikus soproni városkép megteremtésével, megőrzésével.

A regionális gazdasági kamarák és az ipartestület azt várja az 1998. őszi  önkormányzati választásokon induló pártoktól, szervezetektől, képviselő-jelöltektől, hogy majdan megvalósításra kerülő programjukban ezen igények és elvárások szerepeljenek.
 
 

Sopron, 1998. Augusztus 6.

 
Győr-Moson-Sopron Megyei
Kereskedelmi és Iparkamara
Sopron Megyei Jogú Városi Kamarája
 
Győr-Moson-Sopron Megyei
Kézműves Kamara
Sopron Megyei Jogú Városi Kamarája
 
Győr-Moson-Sopron Megyei
Agrárkamara 
Sopron Megyei Jogú Város és Környéke
Irodája
Sopron és Vidéke
Ipartestület
Irodája