CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

1998. november 08., vasárnap 00:00


Egy élet gazdagsága

Czétényi Vilmos festôművész kiállítása

Egy élet gazdagsága

Czétényi Vilmos festôművész kiállítása

November 7-én, szombaton 17 órakor Pannónia Galériában (Várkerület 75.) dr. Feledy Balázs művészeti író, a Vigadó Galéria igazgatója nyitotta meg Czétényi Vilmos festôművész kiállítását.
Ahogyan a megnyitó hivatalos szónokát, úgy jelen írás elkövetőjét is komoly feladat elé állítja ez a kiállítás, melyet egy, a közelmúltban 70 évét betöltött, immár 50 éve alkotó művész munkáiból látható az első emeleti galéria falain.
Nyugtalan alaptermészetű, közéleti aktivitású művész munkáit pillantja meg a belépő látogató, aki meglehetősen élesen differenciálhatóan láthat dokumentalista pontossággal készített ceruzarajzokat, a hyperrealizmus határát súroló festményeket utándolgozott sokszorosított grafikai műveket, a gyorsabb alkotást segítő technikákban készült alkotásokat, evvel együtt néhány olajképet is a zavarba ejtően változatos tárlaton.


És csak a technikában ennyi különféle megnyilvánulás !
Tematikában az aktuális fiatalságábrázolás plakátszerű képétől a bibliai témák, az aktuálpolitikáig, a hommage témakörétől az általános emberiig, az egzotikus emberfajok megfestésétől Dante gondolatainak megjelenítéséig és még ennél is tovább terjed a skála. A több nemzedéknyi alkotói lehetőséggel minden korban élő a ma is aktív művész, aki éppen sokoldalúsága, önállósága, szolgainak a legkevésbé sem mondható magatartása miatt sokak rosszallását váltotta ki élete során itt is őszinteségével, mindazon sokféleségnek a látogató elé való kendőzetlen tárásával hozza zavarba az egységességet látni szeretőket.

Összetett és mégis egységes háttérből kiugró, síkokban bontott alakjai szenvedélyesen és modernitásuk mellett is érthetően fejezik ki mindazt, amiért az alkotóban megszülettek, amiért a köz elé kívánkoztak. Nemcsak sokszínűségük, sokoldalú megfogalmazásuk miatt gazdagítják a tárlat látogatóit.
A Sopronban szokatlanul kisszámú megnyitói résztvétel után csak bíztatni tudjuk olvasóinkat, hogy tekintsék meg minél nagyobb számban ennek a gazdag életnek az időleges leltárát ezen a szép életfordulón ! Bármely részét magukénak felismerve csak gazdagabbak lehetünk tőle a művész és a galéria tulajdonosai jóvoltából.
Még hosszú és az eddigiekhez hasonlóan gazdag alkotói éveket kívánunk az idős művésznek !
A kiállítás megtekinthetô:november 30-ig naponta 9-17 óráig



- DI -
Fotó: Németh Péter