CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

1998. oktĂłber 28., szerda 00:00


"Keressük a múlt emlékeit, színekben, formákban, ha lehet anyagukban is."

Kézimunka-hímzőkör műremekeiből nyílt bemutató

"Csak tiszta forrásból!"


A Soproni Pedagógusok Művelődési háza Sz. Tóth Magdolna vezette kézimunka-hímző alkotóköre legszebb műremekeiből nyílt bemutató 1998 október 24-én a Pannónia Med Hotelben az emeleti galérián. Alkotókörük hosszú évek óta működik, a városban az egyetlen felnőtt hímző-kézimunka kör.
A kör tagjai nagy tiszteletettel közelednek a hagyományokhoz, különös gonddal, figyelemmel a "tiszta forrásból" származó eredeti népművészetre !
"Keressük a múlt emlékeit, színekben, formákban, ha lehet anyagukban is idézzük a népi kultúra ősi hagyományait, őrizve azok eszmei értékeit" - mondta a kör vezetője.

"Kevesen vagyunk , ám annál büszkébbek aktív, szorgalmas hímző asszonyainkra, akiknek élete jelentős részét teszi ki ez a szemet-lelket gyönyörködtető közlésforma.
Kétévente rendezett kiállításaink egyre inkább bizonyítják, hogy tevékenységünk fontos része nem csak a hagyományok ápolásának, de átmentésének is. A Pannonia Med Hotel-ben bel- és külföldi vendégek sokasága látogatja kiállításunkat és ismerkedik meg munkáinkkal. Sikereink igazolják, hogy az igaz, tiszta népművészet mélyen él a magyar ember lelkében, megérinti a fiatalságot és talán az élőszónál is beszédesebb a külföldiek számára. Minderre természetesen büszkék vagyunk, a dicsőség azonban csak annyiban a miénk, amennyiben választásunkkal lehetőségünk van tovább őrizni, vinni, szeretni és megszerettetni azt amit őseinktől kaptunk. A hímzővásznon megvalósult eredmény ugyanis azt is kifejezi, ami az alkotás során szívünkből, lelkünkből a kapott örökséghez hozzáadódik.
A hagyományőrzés kötelesség, úgy érezzük ennek elhanyagolása, elvesztése sokkal szegényebbé tenné nemzetünket.

A többségében nyugdíjas pedagógusokból álló kör tagjai: Dr. Bencze Pálné, Böszörményi Istvánné, Gollnhofer Sándorné, Györe Károlyné, Hanyvári Pálné, Heller Lajosné, Hettinger Ernőné, Kiss Jenőné, Kovács Irén, Kovács Magda, Magyar Ferencné, Nemes Károlyné, Németh Irma, Ősz Zoltánné, Dr. Szádeczky-Kardoss Gyuláné, Szalay Ágnes, Vörös Józsefné.

Nevükben is mondhatom: értékeink ápolása továbbra is szívügyünk marad !"

Sz. Tóth Magdolna
a hímzőkör vezetője