CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

1998. május 18., hétfő 00:00


Bemutatkozott Sopronban a Szalon című folyóirat

Bemutatkozott a Szalon


Mérsékelt érdeklődés mellett mutatták be minap a Szalon című "műemléki, szépművészeti, műipari folyóiratot" - stílszerűen - a Pannonia Med Hotel szalontermében. Az est borkóstolóval kezdődött, majd Bircher Erzsébet házigazda a kezdetekről faggatta Vadas József főszerkesztőt. Vadas elmondta, Varga Zsuzsa felelős kiadó felhívta, hogy szeretne egy olyan folyóiratot csinálni, amely a kastélyokról, várakról, a műemlékvédelemről szól.

Megbízták azzal, hogy alakítsa ki a lapot. A lap névválasztásáról: mindenképpen olyan nevet akartak, amely sok mindent kifejez. A szalonba belefér a nemesi és polgári életmód, hagyomány. A lap állami támogatás nélkül, közel 5000 példányban jelenik meg, s a számok nagy része el is fogy. Varga Zsuzsa ehhez hozzáfűzte, hogy neki ez a mániája, erre költik a pénzüket, férjével együtt, aki a lapot előállító nyomda vezetője.

Vadas és gárdája szeretné, hogy a lapot olvasva az emberek rájöjjenek, hogy nekik jó, ha figyelik étkezési, építési, lakberendezési kultúránkat, annak hátterét. Már történtek is pozitív változások ezen a téren. A lap rovatairól azt mondta: nincs kialakított, végleges struktúrájuk. Bármikor képesek új rovatokat indítani, vagy a már meglévőket tovább bővíteni. Egy hallgatói kérdésre, miszerint miért drága a lap, ekképpen válaszoltak: a folyóirat könyv vastagságú, egy verseskötet többe kerül, mint lapjuk, s mindegyik számban van egy novella, vagy egy hosszabb elbeszélés. Azt sem szabad elfelejteni, hogy színes papírra készül, s rengeteg kép szerepel benne.

A lap bemutatkozásán részt vett dr. Gimesi Szabolcs polgármester is, aki szerint nagyon jó a lap, örül a névválasztásnak is, mert számára a szalon beszélgetést jelent, gondolatokat ébreszt benne, s fontos azért is a lap, mert kezd kialakulni egy olyan társadalom, amely már anyagilag megengedheti magának egy ilyen jellegű lap megvásárlását, és azt is, hogy lakása berendezésénél e lap tanácsaira támaszkodjon. Búcsúzóul a következő szám tartalmáról kérdezte a házigazda a főszerkesztőt. Megtudtuk, a következő Szalonban a felújított gödöllői kastélyról lesz egy hosszabb írás.
Marci
Fotó: Németh Péter