CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

1998. április 08., szerda 00:00


Kalózrádió Sopronban?

Halálfejes lobogó az éterben


1998 április 8., néhány perccel fél 2 után... - Sopronban, több magyar városhoz hasonlóan - 1994 óta - a frekvenciát megosztva több helyi rádió sugározza műsorát (Ikva Rádió, Panoráma Rádió, Rádió Sopron). Mint minden önfenntartó vállalkozásnak, a helyi közszolgálati rádióknak is meg kell küzdeniük minden egyes hallgatóért, minden egyes támogatóért. Bár a helyi közszolgálati rádió olyan ritka, mint a fehér holló (itt is csak egy mondható annak). Ezekben a percekben a napközben soros Panoráma Rádióban éppen a brit újhullám egyik kiemelkedő alakja a Dodgy idézi fel nekünk azt, hogy van még igényesség és alázatosság a művészi világban. Ott van!!!
Fejlődő technikai, informatikai világban élünk. Szerencse, hogy a fejlődés a kis kézi rádiókat se kerülte el. Ezáltal lehetséges, hogy a hallgató egyetlen gomb megnyomásával az összes elérhető adást figyelemmel kísérje. De mi van akkor, ha ott is megszólal valami, ahol nem kéne, nem szabadna, sőt még a törvény is tiltja? Ezen a napsütéses, kora nyarat idéző napon a hűség, a polgáriasodás, az összetartozás, a kultúra városában ez történt.
FM 106.00 Mhz: zene, majd reklámok sora: xy számítástechnikai üzlet a tuti megoldás, xy ingatlanközvetítő ajánlata stb... az egyik "vizes" rádió hagjai. Ilyenkor mi van? - teszi fel a kérdést az, aki munkát, egészséget nem sajnálva a helyi értékek megjelenítésén küzd munkatársaival együtt. Minden nap egy küzdelem! Küzdelem a törvénnyel, küzdelem a szigorú szabályzatokkal, küzdelem a felügyelő szervekkel. A Hírközlési Főfelügyelet által a legtöbb helyi rádiónak kiállított "Rádióengedélyben" a következő áll:
"XY cégnek kérelmére engedélyezem, hogy XX telephelyen XYZ elnevezésű stúdió műsorának sugárzására XYC frekvencián adóberendezést helyezzen üzembe és azt a melléklet szerinti paraméterekkel, valamint az alábbi feltételek megtartása mellett üzemeltesse." E feltételekben pedig többek között ez szerepel: "Az adóberendezéssel az engedélyben meghatározott műsorok (sok helyen, gyakran ezek sem teljesülnek! M.M.), kizárólag a kijelölt frekvencián és időben sugározhatók." Az engedély feltételeinek meg nem tartása a rádióengedély megszüntetését vonhatja maga után. Rádióadó-berendezés érvényes engedély nélküli üzemeltetése, vagy a rádióengedélytől eltérő üzembentarása, szabálysértésnek minősül. Ami a mindenkor hatályos, többször módosított az egyes szabálysértésekről hozott kormányrendelet által büntetendő. Világos tehát a szabálysértés, ha van engedély, ha nincs.
Az "átkosban" amikor a fővárosi Tilos Rádió sokszor embertelen körülmények között sugárzott, azt mondom, az ellenzékiség volt, szamizdat az elektronikus sajtóban. De most 1998-at írunk, az ország az intergráció felé, Európába tart, ahol a hírközlés i törvények még szigorúbbak. Ez megengedhetelen. Vajon mi lesz a folytatás?
majorm@sopron.hu