CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SzínházVilág

1999. március 12., péntek 00:00


Az Apostol, mint költemény

Ősbemutató a Soproni Petőfi Színházban I.

Az Apostol, mint költemény

Ősbemutató a Soproni Petőfi Színházban I.


Petôfi Sándor - Blum József:Az apostol rockopera két részben Ôsbemutató: 1999. március 13.


Színpadra alkalmazta: Simor András Rendezô - koreográfus: László Péter
Szereposztás:
Mesélô... Mikó István
Szilveszter... Varga Miklós mv.
Lány... Törtei Tünde
Tolvaj, csavargó... Gombos László mv.
Szomszédasszony ... Nyírő Bea
Koldusasszony... Keresztes Ildikó
Gazdag úr, Uraság... Lázár Csaba
Fiatalember, Pap... Zalai Tamás
A gyermek Szilveszter... Czupor Tibor
Kisfiú... Bércesi András
Kis úrfi... Kussinszky Gergely
Közreműködnek: Ürmös Táncegyüttes, a Pendelyes Gyermek Néptáncegyüttes
Díszlet: Varga György Jelmez: Halasi M. Zsuzsa

Irodalmi bevezetés

Jellasics seregei már a főváros közelében járnak, amikor Petőfi éppen a részben táncsicsi részben önéletrajzi ihletésű Apostol című költői összegzésen dolgozik. A húsz fejezetes epikus költemény egy a haladásba vetett hit és a belső árulás, a szabadságharc és külső támadás ellentétei között vívódó költő alkotása, időben és térben nagyon közel a véresen írt történelemhez. A prófétai tehetségű szerző, akinek éppen a megírás ideje alatt igazolódnak borúlátó jövendölései, a plebejus forradalomhoz csatlakozó nemesi-polgárosodó ellenzék érzelmi megosztottságában éli át a a történéseket, a kritikus helyzetekben mindig az előbbiekhez, a néphez fordulva.

A relative békés megoldás kísérlete a főhős, Szilveszter életében nem megoldható, egyéni és társadalmi tragédiáin keresztül radikalizálódik: ennek következménye az anarchikus, egyéni akció, mely végső kicsengésében nem hoz megoldást sem a költő sem környezete kérdésére. Talán ezért is nem olyan népszerű a költő többi alkotásához képest az Apostol, hiszen a 2x2 bizonyosságával ma sem lehetséges a mű történéseinek, az egyéni hős döntéseinek megítélése. A leíró részek szépsége és a történeti részek egyszerűsége, a gondolati tartalmak kavargása mind-mind a költő aktuális lelkiállapotát tükrözik.
Az Apostol nem könnyű olvasmány: a költemény második felének fejezetei bizony nehezen olvashatók, kicsit akadozók, a sok eszmefuttatás, érzelmi állapot-leírás megkeseríti az iskolás olvasók, a kötelező olvasmányokkal birkózók helyzetét.Mindezek mellett:
Az Apostol modern mű, melyet akár elolvasása, akár meghallgatása után mindenki maga fejez be az utolsó szavak, az utolsdó akkordok után.
Az Apostol aktuális mű. Ezért is örülhetünk annak, hogy a rendszerváltozás kezdetének tizedik évfordulóján, mely egyben 1848. 151. évfordulója is, a Blum-Simor szerzőpáros - legalábbis előadási-műfaji modernizálással - aktualizálta Petőfi művét.

KAPCSOLÓDÁS AZ ELŐADÁS KRITIKÁJÁHOZ


- DI -
Foto:Pluzsik Tamás gépével