CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SzínházVilág

1999. május 21., péntek 00:00


... hogyan boldogul velünk és a darabbal ?!

Mikó István színidirektor előzetese az 1999/2000-es kamarasz

... hogyan boldogul velünk és a darabbal ?!

Mikó István színidirektor előzetese az 1999/2000-es kamaraszínházi évadról

  • - Mi a helyzet a Kamaraszínházban?

- Négy bemutatót tervezünk.Az első August Strindberg: Hitelezôk. Strindberg, úgy gondolom, a drámairodalom egyik kiemelkedő alakja. Itt még nem játszottunk Strindberget. Ide is az van írva: tragikomédia. Amikor meg kell határozni, az írók is meghatározzák a műfajt. Úgy gondolom, minden darabban vannak tragikus és vígjátéki részek, drámai és komédiai helyzetek. Azzal, hogy azt írták ide: tragikomédia, még nem biztos, hogy sikerült beleerőszakolni valamiféle műfaji meghatározásba, skatulyába. Erről a darabról maga Strindberg írja, hogy tragikomédia. Volt, amikor azt írta, tragédia. Aztán, amikor egyszer kiadatta újból, kijavította. Székhelyi Jóska fogja rendezni.

  • - A Kamaraszínház színpadközelségében sok aktuális darab még testközelibbé válik.


- Nagyon érdekes Stephen Poliakoff, egy angol szerző darabja: ...És Te szépségem, igen-igen Te... címen. Ez már eleve furcsa, viszont a témája nagyon érdekes: úgy gondolom, manapság a kereskedelmi televíziózás és rádiózás kellős közepén ez egy igen-igen húsbavágó dolog. Én úgy veszem észre, hogy hülyítjük egymást és a média bennünket és mi meg hagyjuk és néha hülyének tettetjük magunkat- vagy néha ilyenek is vagyunk - ezt nem tudom eldönteni. Viszont a darab pontosan erről szól, hogyan kapaszkodnak, hogyan használják ki az embereknek a lelkét, a tehetetlenségét az ilyen kereskedelmi adók vetélkedés vagy bármi címén, a lehetőséget, hogy találkozhatnak egyszer majd bárkivel, ami még az életük céljává is válhat. Ezt egy fiatal kislány fogja rendezni. 24 éves, Frankfurtban végzett Halma Dorothy-nak hívják, egyébként magyar kislány. Kíváncsi vagyok, hogyan boldogul velünk és a darabbal!

  • - Lesz-e az új évadban együttműködés, közös játék más színházakkal?


- A Madách Színházzal közösen fogjuk bemutatni Görgey Gábor: Mikszáth különös házassága című darabját, melyet maga a szerző rendez. Ennek a darabnak az az érdekessége, hogy ezzel a darabbal nyílik meg a Madách Színházban az úgynevezett Tolnay szalon, Tolnay Kláriról elnevezve, egy 80-100 fős játszási valamint kiállítási térrel rendelkező terem. Piros Ildikóval együtt fogjuk játszani a darabot.

  • - Úgy tudom, itt is négy bemutató lesz. A bérlet-ajánlásban csak hármat láttam...


- Pedig a végén bemutatjuk a Hajmeresztő című Paul Portner-művet. Amit a szerző csinált, nagyon érdekes! Egy olyan darabot fogunk bemutatni, - nem mi elsőnek, hiszen nagy sikerrel játszották sokáig a Radnóti Színházban, Zalaegerszegen -, melyet egyébként ez utóbbi előadás rendezője, Halasi Imre fog (aki azóta már a Fővárosi Operettszínház igazgatója) itt is rendezni. Ez egy krimi. Mégpedig egy olyan krimi, ami minden este a közönség előtt történik meg, a közönség együtt nyomoz a nyomozóval és a közönség szavazatai alapján fog kiderülni, hogy ki lesz a gyilkos. A nyomozás többféle irányba kergetheti a cselekményt. 3-4 megoldása is van a dolognak. Ebben az interaktív játékban elképzelhető, hogy minden nap más lesz a darab vége.

  • - Köszönöm, Igazgató úr az interjút. Engedje meg, hogy megköszönjem a színház segítségét, amit a munkámhoz nyújtott és hadd kérjem a továbbiakban is az együttműködését!


- Én is köszönöm a tudósításokat és a megjelenési lehetőséget.

Szöveg: - DI -

Fotó: Pluzsik Tamás