CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

1998. jĂşnius 17., szerda 00:00


Dr. Telkes József a Karrieriskoláról

Karrieriskola felsőfokon


A Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvány soproni irodája, és a kereskedelmi és iparkamara közös rendezésében dr. Telkes József pszichiáter, a Magyar Franchaise Intézet igazgatója a budapesti Karrieriskola munkájáról és módszereiről tartott előadást Sopronban. Az első magyarországi "fejvadász" évtizedes tapasztalatai alapján egyaránt szólt az álláskeresőkhöz és a munkaadókhoz.
- Karrier az, amikor valaki elégedett azzal, amit a munkájában, szakmájában, önmegvalósítási programjában elért. Iskolánkban minden olyan információt a hallgatók rendelkezésére bocsátunk, amellyel bárki sikert kovácsolhat önmaga számára. Egyetlen dolgot nem tudunk biztosítani: konkrét állást. Ám minden olyan ismeretet megadunk, amellyel bárki jó időben, ideális munkahelyhez juthat, sikeres lehet az életben. Tesztekkel támasztjuk alá, vajon érdemes-e szakmát változtatnia valakinek, illetve vállalkozásba kezdenie. Megtanítjuk, hogyan jelentkezzen egy állást kereső leendő munkaadójánál, miként alkudja ki majdani fizetését, s kioktatjuk hallgatóinkat arra, hogy a munkaszerződésben mire figyeljenek. Iskolánkban számtalan olyan gyakorlati tanáccsal segítünk a hallgatóknak, amelyek álláskeresésnél elengedhetetlenek. Mindenkinek tudunk segíteni, akinek vannak céljai, vágyai és tervei. Egyik kiemelt tantárgyunk az idővel való helyes gazdálkodás. A sikerek hetven százalékában általános emberi, kommunikációs tényezők, a személyiség érettsége, ügyessége számít leginkább - hangsúlyozta az előadó, s mondandója igazát gyakorlati példák sorával támasztotta alá.

Dr. Telkes József előadásában arról is beszélt, kinek fontos a karrieriskola. Azt tanácsolta, mindenki figyelje belső intuícióit, s ha az azt súgja, hogy valami nincs rendben körülötte, a karrieriskolában a helye. Az érvényesülés titkáról az előadó csak annyit mondott: a sikerre vágyóknak egészséges és határozott jövőképre, világos elképzelésre van szükségük, s tudniuk kell, hova szeretnének eljutni. A sikert látni kell, miközben illik megtanulni álmodni, s az oda vezető célokat kitűzni. Be kell vetni egy sor apró trükköt, önfejlesztési eszközt, konkrét ismereteket (munkaerő-piaci helyzet, vállalkozási alapismeretek), amelyek ahhoz szükségesek, hogy minél gyorsabban tudjunk haladni a cél: a siker, a karrier felé.
T.M.
Fotó: Németh Péter