CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2000. december 03., vasárnap 20:38


Köd alól



Köd alól


Szegeden, Csongrád megye jelenlegi székhelyén (mert töltötte be a történelem során e szerepet már pl. Szentes és Hódmezővásárhely is) torony emelkedik a városháza tetején. Nem túl magas, de mégiscsak torony. Ami a városházán történik, arról csak úgy beszélnek egymás közt a szegediek: na, mi hír a torony alól?

Szombathely már napok óta párába burkolózik. Hol sűrűbb, hol ritkább köd üli meg a várost. Nézzük hát, mi hír van a szombathelyi köd alól.

Ahol még - vagy már újra - szokás, lezajlottak a Szent András-napi viaszból vagy ólomból jóslások, az ádventi díszek kikerültek az ajtókra, az asztalokon ott vannak a négygyertyás ádventi koszorúk, melyeken Ferenc-napkor, azaz vasárnap, egyben ádvent első vasárnapján meggyújtották az első gyertyát. Az üzletek bedobatták a postaládákba a szórólapokat, tudatván, hol, meddig, milyen hosszan tartanak nyitva az üzletek ez ünnepkörben, és mi minden, s mennyivel olcsóbb...

A polgárokhoz általánosan eljuttatott ingyenes városi hetilap, a Savaria Fórum (9701 Szombathely, Géfin Gy. u. 22. 94/323-875) pedig - a reklámok mellett - arról ad hírt, mi a véleménye a Brenner Tóbiás körút környéki lakosoknak a készülő Plazáról; nemrégiben ugyanis lakossági fórum volt a témában. Megtudhatjuk, hogy az ott lakók nem ellenzik a Plazát, csak helyesen kell ötvözni az erkölcsi és anyagi szempontokat.

Az épület szinte csupa üveg falait - a város kérésének megfelelően - klinkertégla burkolná. Az alagsorban egy kétszáz férőhelyes garázs, a földszinten kiskereskedelmi egységek, valamint egy szupermarket kapna helyet, az emeleten öttermes mozi, kávézó, étterem és játékterem lenne. A közeli szalézi templom és rendház nevében felszólaló Tímár Mihály kérte, hogy a templomtól legtávolabb eső ponton legyen az épület bejárata. A lakók pedig némileg aggódnak, hogy az üzletközpont hatására tovább romlik a városrész amúgy is rossz közbiztonsága...

Szintén a Savaria Fórum soraiból tudhatta meg a tisztelt helybeli, hogy új mentőállomás épül Szombathelyen. Elhelyezték az épület alapkövét. Talán nem mellékes az alábbi értesítés sem: Az Országos Erdészeti Egyesület magánerdőgazda-tanfolyamot szervez az ország nyugat-dunántúli régiójában. A tanfolyam ingyenes, az FVM Magyar Közösségi Agrármarketing Centrum Kht. pályázati finanszírozásával az Országos Erdészeti Egyesület Szombathely soproni és zalai csoportja szervezi. Szombathelyen a Vas Megyei Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság tetőterében (9700 Szombathely, Kőszegi u. 36-40.) szervezik meg december 9-10-én /szombat-vasárnap/ 9-14 óráig.

Jövő héten jön a Mikulás, gondolom, nem is érdemes felsorolni, hol mindenhol nem gondolnak ennek alkalmából a gyerekekre, s szerveznek számukra igyekezet szerint színvonalas rendezvényeket. December 3-án Márai, 4-én Shakespeare "lép színpadra" a városban. December hetedikén csütörtökön 16.30-kor pedig Polgár Csaba "Szabadfestés - florális kalligráfiák" című killításának megnyitója lesz a Szombathelyi Képtárban (9700 Szombathely, Rákóczi F. út 12. Tel.: 94/ 508-800, e-mail: szkeptar@elender.hu, internet: www.elender.hu/szkeptar), ahol egyébként a szakkönyvtár minden szerdán 10-17 óráig tart nyitva.

Tekintsünk most kissé előre az időben: nézzük, mi minden keltheti fel esetleg annyira a tisztelt soproni CyberPress-olvasó figyelmét, hogy el is látogat városunkba.

Hatodikán, szerdán "Bolond Istók bölcsessége" című készülő könyvéből olvas fel - Németh Mária közreműködésével - Molnár Miklós a Művészetek Házában (9700 Szombathely, Fő tér 10., Titkárság: 94/ 509-64, Turisztikai Iroda: 94/ 341-810, e-mail: savaria.artscenter@matavnet.hu)

13-án, szintén szerdán 15 órakor a Művelődési és Sportházban (MSH 9700 Szombathely, Március 15. tér 5., 9701 Szombathely, Pf. 138, Tel.: 94/312-666, Jegyiroda: Király u. 11. Tel.: 94/ 312-579) Tim Rice - Andrew Lloyd Webber József és a színes, szélesvásznú álomkabát című musicalje kerül színre a tatabányai Jászai Mari Színház előadásában.

Másnap, 14-én a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központban (MMIK 9700 Szombathely, Ady tér 5. Tel.: 94/ 312-535, e-mail: info@mail.vmmik.hu, internet: http://www.vmmik.hu, programajánló: http://www.vas.savaria.hu) Vámos Miklós szerzői estje lesz, emellett az Apák könyve című mű árusítása és dedikálása. Jegyek elővételben az MMIK információjánál kaphatók. Belépődíj: 1200,- Ft.

15-én 21 órakor az Oladi Művelődési Központban (OMK 9700 Szombathely, Simon I. u. 4. Tel.: 94/ 509-380) Anyma Sound System-koncert lesz a színházteremben. Belépődíj: 700,- Ft.

16-án este hétkor az MMIK-ban - Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ - Kicsordul majd a szívem címmel Delhusa Gjon koncertjét rendezik meg. Jegyek elővételben az MMIK információjánál kaphatók, a belépődíj 1500,- Ft.

17-én 18 órakor a Bartók Teremben (9700 Szombathely, Rákóczi F. út 3. Tel.: 94/ 313-747) a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar Karácsonyi hangversenyét rendezik meg. Műsoron Bach II. brandenburgi versenye, Händel F-Dúr orgonaversenye, valamint Tűzijátékzenéjéből részletek; orgonán közreműködik Virágh András.

Figyelmükbe ajánlom még, kedves olvasóim, hogy a Szombathelyi Képtárban december 31-ig tekinthetők meg Victor Vasarely és Nicolas Schöffer grafikái.

Természetesen nem csak ennyi történik Szombathelyen az évzáró - évezredzáró hóban -, de remélem, mégis sikerült Önöket némiképp informálnom, s talán hasznosat is találnak e színes kis egyvelegben, mely, mint az elején már meghatároztam, nem más, mint: "jelentés" a köd alól.

- gyöngyös -

Anyagaink a LAP Stúdió támogatásával készülnek.