CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2000. december 05., kedd 23:31


A könyvtár



A könyvtár


Szombathelyen a Berzsenyi Dániel Megyei Könyvtár október 31-ével két évre bezárta kapuit - ami alatt a konkrét épületet kell csak érteni (mindjárt részletezem) -, hogy nagyarányú bővítést, korszerűsítést hajtsanak végre rajta.
November hónapban egyáltalán nem szolgáltatott az intézmény, majd december elsejétől ideiglenes helyen már újból fogadják az olvasókat. A rendkívüli helyzetre azt a megoldást választotta a könyvtár, hogy október 31-ével bezárólag húsz könyvet lehetett kivenni, s azokat sem mindjárt december elején kell visszavinni, hanem a 21 napos kölcsönzési idő úgy számítódott ki, mintha a novemberi "üzemszünet" közbe sem jött volna. Rendes körülmények között 10 könyvet lehet kölcsönözni egyébként, s hosszabbítani is lehet, de a hosszabbított határidő után aztán könyörtelenül felszámítják a napi büntetéspénzt.
Húsz könyv! Kb. másfél hónapnyi időtartamra! Három nap alatt kellene átrágnia egyen magát az illetőnek, ha minddel végezni akar. Ez persze nem lenne ördöngösség, ha kinek-kinek egyéb elfoglaltsága nem is akadna - de, világos, hogy akad... Mégis, minden bizonnyal sok érdekes olvasni-, nézegetnivaló fordult meg a könyvtárhasználó szombathelyieknél e napokban, olyan is, amit lehet, hogy soha ki nem vettek volna - de hát ha már lehet!! Ráadásul a könyvtárosoknak is megkönnyítette némiképp a dolgát, hogy annyival is kevesebb olvasnivalót kellett költöztetniük...

Szemelgessünk a könyvtár kínálatából! Abban a reményben adok közre e könyvekről néhány mondatot, hátha akad Önök között, kedves Olvasóim, akinek lesznek a közelgő ünnepek idején szabad órái szellemi búvárkodásra, s esetleg segítek a választásban, mit is keressen saját települése könyvtárában.
Kezdjük mindjárt a matematikával! Életrajzot ajánlok, mindjárt kettőt, mégis egyet. Nem szellemeskedem tovább: Erdős Pálra szeretném irányítani figyelmüket, s arra a két életrajzi műre, amit róla írt halála után két úriember - s mindjárt ki is jelentem: nem volt lehetőségük rossz könyvet csinálni. Erdős Pál élete!!! Ha nagyon élvezetes formában szeretnének kissé bepillantani a "fejek" világába, el ne szalasszák az alkalmat! Nagyon-nagyon remélem, hogy bárki, aki e két ajánlott könyvet elolvassa, azzal a jóleső érzéssel teszi le: ezt tényleg kár lett volna kihagyni!

Paul Hoffman: A prímember
Erdős Pál kalandjai a matematika végtelenjében

Bruce Schechter: Agyam nyitva áll!
Erdős Pál matematikai utazásai

Komoly témánál maradva: olvasták már Goethe Faustját? És azt tudják, hogy nem ott a vége, ahol ez áll:

"Margit
Tied vagyok, te ments meg, ó Atyám!
Ti angyalok! Mennybéli seregek,
gyűljetek körém, és védjetek meg!
Henrik! Iszonyu vagy!

Mefisztó
Elkárhozott!

Hang (a magasból)
Megváltatott!

Mefisztó (Fausthoz)
Hozzám szaladj!
(Eltűnik Fausttal)

Hang (belülről, elhalóan)
Henrik! Henrik!"

- hanem folytatódik, s az első felvonással kezdetét veszi a tragédia második része.

"Kies tájék. Faust kimerülten, nyugtalanul, álomra vágyva fekszik a virágos gyepen. Szürkület. Szellemek kara: kecses kis teremtések hullámzó lebegésben" - és így tovább! Jó odafigyelős olvasmány, de talán lesz valakinek kedve ehhez is. Tehát: a "hosszabbik" Faustot keressék; lehet, hogy kétkötetes formában akadnak rá.

EL(!)olvasni talán inkább csak szakértők, vagy nagyon szenvedélyes néprajz-rajongók fogják, de bele-beleböngészgetni, itt-ott olvasgatni is, netán csupán a képeket, ábrákat végigkövetni mindenképp érdemes: Vértes Edit - Szibériai nyelvrokonaik hitvilága
Ha már a hitnél és különlegességnél tartunk, Adrien G. Gilbert és Maurice M. Cotterell "Maja próféciák" (Egy elveszett civilizáció megfejtett titkai)" c. könyve szintén igen érdekes olvasmány lehet az effélét kedvelőknek - talán többen olvasták is már Önök közül.
Szórakozni filmek videóról újra és újra megnézésével - de könyvbe leírt változatuk képzeletbeli újraélésével is lehet.

Gordon McGill: A kis buddha
F. Paul Wilson: Kiválasztottak
Rafael Yglesias: Félelem nélkül
John Grisham: A Pelikán ügyirat

Vegyünk egy kis Agatha Christie-t is a bőséges kínálatból: Harmadik lány.

Végül engedjék meg, hogy Rejtő Jenő "A boszorkánymester" című regényét ajánljam Önöknek olvasásra, netán újraolvasásra!

Jó utat e kis szellemi kalandban!

- gyöngyös -

Anyagaink a LAP Stúdió támogatásával készülnek.