CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2000. december 06., szerda 19:03


MJVSZ



MJVSZ


Remélem, készültek közigazgatási ismeretekből, s tudják, mit jelent a címbéli betűhalmaz. Nos, ha véletlenül nem ismernék e rövidítést: Megyei Jogú Városok Szövetsége. (Pl. Sopron, pl. Szombathely stb.)

Megyénk napilapja, a Vas Népe, december 5-i, keddi számában a harmadik oldalon arról tudósít, hogy december negyedikén, hétfőn Szombathelyen, a polgármesteri hivatalban megkezdődött a Megyei Jogú Városok Szövetsége informatikai bizottságának kétnapos ülése.
A bizottság elnöke, Szombathely polgármestere, dr.Szabó Gábor az előadások után tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy várhatóan a jövő év közepére készül el a megyei jogú városok informatikai rendszere, amely mind a huszonkét önkormányzat információs bázisát tartalmazza.
A rendszer segítségével az önkormányzatok összehasonlító statisztikai elemzéseket végezhetnek, és alkalmat ad arra is, hogy az MJVSZ közgyűléseit videokonferencia keretén bonyolíthassák le - vázolta a készülő új informatikai felállás többoldalú funkcióját Keringer Zsolt, a bizottság titkára.

Gondolkodtam, mit is tehetnék még közzé a "Szomszédvár", Szombathely érdekességeiből, amikor dr. Molnár Zoltán szavaira siklott a pillantásom. Szintén a december 5-i, keddi Vas Népén alapul e híradásom. Dr. Molnár Zoltán, aki korábban a MÁV-nál dolgozott, jogász végzettségű férfi - szabadidejében gyerekeket tanít... Soha nem találnák ki, mire! Vágással, ragasztással ALKOTNI.
"Édesanyám kiskoromban három jó barátot állított mellém: a türelmet, a fegyelmet, a kitartást - és kezembe adott egy nagyon fontos eszközt, a hegyes kisollót. Megtanultam bánni vele, s hamarosan a fantáziámra támaszkodva nagyon sokféle képet tudtam alkotni vágással, ragasztással. Ennek a tudásnak már felnőttként komoly hasznát vettem, egyetemista koromban kézimunkaterveket csináltam, így tudtam pénzt keresni a tanuláshoz. Hobbimat évek során továbbfejlesztettem. Vágással és ragasztással mesefigurákat, virágkompozíciókat tudok készíteni. A gyerekek azért kedvelik ezt a játékos elfoglaltságot, mert megtanulják, hogy rombolás után a saját fantáziájuk szerint újjáalkothatják a képet. Meghívókat, szobadíszeket, ajándékokat tudnak csinálni, hasznosan töltik az idejüket.
Mint a cikkből kiderül, Szombathelyen, Kőszegen, Veszprémben, Sopronban iskolákban, nyaranta a balatonberényi táborban vezetett foglalkozásokat - hobbiból. December hatodikán délelőtt a szombathelyi Gyermekek Házában a síkbábkészítés rejtelmeibe fogja bevezetni a kisiskolásokat.

A kézügyesség bizonyítéka az a sok remekmű is, ami a szombathelyi Oladi Művelődési Központ foltvarrás-kiállításán látható. Nagyméretű munkák is helyet kaptak itt: e magyar motívumokat feldolgozó hét műremek a strasbourgi világkiállításon is szerepelt.
A megnyitón a jelenlévők megtudhatták, hogy az első foltmozaik terítőket Buddha készíttette - a szegények által hozott selymekből. Hogy áldozatuk ne vesszen kárba, templomi szőnyegeket varratott a kicsiny textildarabokból.

Zajlott az élet a főiskolán is, a szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskolán - amely idéntől már nem tartalmazza nevében a "Tanárképző" kitételt (humoros némiképp, hogy az interneten viszont maradt bdtf.hu...) -, és Berzsenyi téri részlege igen szépen megújult; tetőtérbeépítés, homlokzatcsinosítás, teremfelújítás zajlott benne, kapott fotocellás ajtókat is, az előtte lévő Berzsenyi szobor meg már az épület elkészültét megelőzően szépen letisztíttatott a sokéves patinától. A püspökséggel szemben tehát most már nem egy szocreál monstrum éktelenkedik - helyette finom zöldes színárnyalatú, elegáns, a városképbe illeszkedő külsejű "D" épület foglalja el a Berzsenyi tér délnyugatra néző oldalát.
Nos, ez intézményrész volt a színhelye egy évfordulós ünnepségnek december ötödikén, kedden délután. A szlovén nyelv és irodalom tanszék megalakulásának 20. évfordulóját ünnepelték. Képviseltette magát az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Szegedi Egyetem, valamint Szlovéniából a maribori egyetem. Jelen volt Szlovénia magyarországi nagykövet-asszonya és a szlovén főkonzul is.

Sajnos, nem csak emelkedett és nagyszerű dolgok akadnak mindennapjainkban. Errefelé is - bár szerencsére nem oly nagy mértékben - jelen van a drog. Mind a hat vasi városi rendőrkapitányság kap egy drogtáskát, melyek főleg előadásokon "vesznek majd részt" - ugyanis elhelyezték bennük minden ma hazánkban ismert kábítószer utánzatát, így a kapitányság munkatársai meg tudják őket mutatni a pedagógusoknak, a szülőknek, a diákoknak, a civil szervezetek munkatársainak, akik, ha ilyen tárgyakat látnak, felismerik általuk, ha környezetükben drogot használ valaki. Reméljük, e táskák segítségével még eredményesebb lesz megyénkben a megelőzés.

- gyöngyös -

Anyagaink a LAP Stúdió támogatásával készülnek.