CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2000. december 07., csütörtök 19:53


A szombathelyi nagy fal



A szombathelyi nagy fal


A cím alapján nehogy valaki azt gondolja, gunyoros hangvételű híradásra számíthat. Óriásfreskó került a premontrei gimnázium tűzfalára, melynek festését nyáron kezdték el.
A millenniumi falképen huszonöt motívum található - Szombathely kétezer éves történetéből. A tűzfal 14,8 méter magas, 65 méter hosszú. Legjobb tudomásunk szerint Európában még nem készült ilyen nagyságban történelmi freskó. Navratil Ferenc nevét kell megemlíteni mint tervezőét, a kivitelező teamet pedig Takács Tibor vezette.
Amíg készült a fal, többen kérdezték, miért is csinálják. A válasz: Svájctól Vlagyivosztokig készít óriásreklámokat a Raszter Kft., szerették volna idehaza is megmutatni tudásukat.
Szombathely polgármestere elmondta, köztéri alkotásra még sohasem kapott ilyen mértékű felajánlást a város.
Ha Szombathelyen járnak, kedves Olvasóim, a Fő téren kérdezzék meg valamelyik ott parkoló taxist, hol lehet megnézni az óriásfreskót, biztosan megmondják. Érdekes egyveleg a kép, érdemes végigvizsgálgatni.

Nem a városból való a következő információ - az Őrséghez kötődik, annak is legkisebb településéhez. Ispánkon PHARE-támogatással jött létre az az üzem, melyben bioplazmát állítanak elő. A teljes értékű növényi tápszer kizárólag természetes alapanyagok felhasználásával készül, minden olyan tápanyagot tartalmaz, amire a növényeknek fejlődésükhöz szükségük van. Növeli a növények szárazságtűrő képességét, javítja az íz- és színjellemzőket, a beltartalmat. A bioplazmával kezelt növénynek nagyobb a betegségekkel és kártevőkkel szembeni ellenállóképessége, mint a hagyományos vegyszeres kezeléssel védetté.
Az előállítás nem igényel bonyolult, nagy berendezéseket: az algát szerves anyagokkal táplálják, majd fénnyel, vízzel és levegővel kezelik. A kádakban összegyűlt zöld folyadék tárolása történhet palackokban, de hordókban is.
Hazánkban az ispánki üzem az egyetlen, amely bioplazma előállításával foglalkozik. Takáts Péter, a kutatócsoport egyik tagja elmondta, a plazmát ugyanúgy kell felhasználni, mint a műtrágyát, tehát beruházást nem igényel a gazdáktól. Egy liternyi bioplazmát százszoros hígításban kell kijuttatni a földbe. Használható kiskertekben, fóliákban, nagyüzemekben egyaránt.
A rendszeres termelést 2001 januárjában kezdik. A gyártó az első évben a Dunántúlon kezdi el a forgalmazást.

Mi, szombathelyiek az első hírrel kapcsolatban "saját szeműleg" szerezhettünk naprakész információkat, hiszen nem kevesen szokták nap, mint nap arra lerövidíteni Fő tér felé tartó útjukat, levágva így egy kanyart, s láttuk, mint készül el az állványzat, azután halvány vonásokkal felvázolták a képeket, majd szépen fokozatosan valóban kifestették. Nagyon szép, igazán mestermunka, érdemes aprólékosan is megnézegetni; pl. a pajzsok közepének ékköveit, de bármelyik képet.

A második hírről városi ember leginkább csak a Vas Népéből értesülhet. Remélem, lesz jövője a kis falu kis üzemének, s talán a Dunántúlon ismertté válva később Európa térképére is rákerülhet majd általa s terméke által Ispánk.

- gyöngyös -

Anyagaink a LAP Stúdió támogatásával készülnek.