CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Űrvadász

2000. december 07., csütörtök 21:07


Mottó: Ne legyenek egyhangú hétvégéink!

Jelenségnaptár, holdfázisok, bolygók, és soproni események

Decemberi ajánlatunk...Beköszöntött az évezred utolsó hónapja. Advent hangulata, a Mikulás érkezése, a karácsonyi vásárlás végső pillanatai, a szeretet ünnepe, végül egy bolondos szilveszter. Mellyel egy egész évezredet búcsúztatunk. Most már tényleg... :-)

Új sorozatunkban szeretnénk havonta áttekintést adni az adott hónap csillagászati eseményeiről (főként a helyiekről), illetve szemezgetni a Meteor csillagászati folyóiratban megjelenő Jelenségnaptárból. Nézzük meg tehát, hogy mi várható decemberben...

Holdfázisok:
(melyik nap és milyen időpontban lesz a Hold az adott fázisban)

december 04. 03:55 UT - Első negyed
december 11. 09:03 UT - Telihold
december 18. 00:41 UT - Utolsó negyed
december 25. 17:22 UT - Újhold

Bolygók:
(a bolygók láthatósága)

Vénusz: A hónap elején három, a végén négy órával nyugszik a Nap után.
Mars: A hónap végén már csak két órával kel éjfél után, így a hajnal nagyobb részében megfigyelhető a Szűz csillagképben.
Jupiter: A hajnali órákban nyugszik, így egész éjjel látható a Bikában.
Szaturnusz: csaknem egész éjszaka látható, a hónap végén három és fél órával nyugszik napkelte előtt.

Távcsöves bemutató Sopronban

Mindazokat, akik a fentieket saját szemükkel is szeretnék megtapasztalni/látni, sok szeretettel várjuk a Stella Sopron által szervezett távcsöves bemutatóra.
A bemutató pontos időpontja: 2000. december 17. 17:00-tól.
Helyszín: Sopron, Várkerület és az Eötvös utca sarka.
A karácsonyi hangulatú bemutatón lehetőség lesz a Hold és az óriásbolygók megtekintésére, tagjaink pedig szívesen válaszolnak az esetleges kérdésekre!

A bemutató felhős, esős, havas idő esetén elmarad!
 

Az év utolsó észlelőhétvégéje

Ezévi utolsó észlelőhétvégénket december 22-én tartjuk. Az immár rendszeressé vált észlelőhétvégén a bolygók, kisbolygók és különböző mély-ég objektumok megfigyelésével foglalkozunk. Rendezvényeink nyíltak, így bárki részt vehet rajtuk. 2000. december 22-én, pénteken. 16:00-kor találkozunk a Lővér Uszoda parkolójában (Stella Sopron felirat) és onnan együtt megyünk fel a Muckon lévő észlelőhelyünkre.
Kérjük, hogy az esetleges részvételi szándékot előre jelezzék nekünk! További részletek a Stella Sopron honlapján találhatók, a http://stella.sopron.hu címen.
 

Összeállitotta: Bacsi
(Forrás: Meteor 2000/11)