CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Nyugati Kapu

2000. december 08., péntek 09:25


Munkanélküli férfiak motiválása

Sokrates: támogatott program

Sokrates: támogatott program
Munkanélküli férfiak motiválása

A soproni Tudományos Ismeretterjesztő és Tájékoztató Egyesület is részt vesz az Európai Unió által támogatott Sokrates programban. A projektben három felnőttképzéssel foglalkozó szervezet szerepel, Svédországból, Ausztriából és Magyarországból. A cél mindhárom országban munkanélküli férfiak motiválása, egy új tananyag kidolgozása, amit a későbbiekben az Unión belül hasznosítanak. A módszer lényege, hogy a hangsúly nem a szakmai képzésen van, hanem azon, hogy a résztvevők érdeklődését felkeltsék valamilyen tevékenység iránt. Észak-Svédországban például motorosszán-javítással foglalkoztak idén márciusban és áprilisban a munkanélküli férfiak.
Sopronban a helyi igényeknek megfelelően a vendéglátás  területén sajátítanak el gyakorlatot, de emelett számítástechnika és üzemlátogatás is szerepel az egyhónapos programban. A résztvevők a tanfolyam értékelésekor elmondták, hogy hasznosnak ítélik a foglalkozásokat, s különösen a számítógéphasználat keltette fel eddig az érdeklődésüket. Többen kifejezték szándékukat, hogy a jövőben tovább szeretnék mélyíteni az itt megszerzett ismereteiket. Nagy sikere van a főzéseknek. A heti két gyakorlaton a tanulók kérése alapján állítják össze a menüt. Ők szerzik be az alapanyagokat, ők készítik el az ételt.
A tanfolyamon oktató tanárok megítélése szerint fejlődésre képes a csoport. Az elméleti és gyakorlati órákon aktívan vesznek részt az emberek, az oktatás jó hangulatban történik.
A soproni képzéssel egyidőben zajlik az osztrák tanfolyam, aminek szervezője az eizenstadti WIFI. Az ottani résztvevők egy elhagyott malmot újítanak fel Nickitsen.
A program fontos célja az is, hogy motiválás mellett a felnőttképzésben résztvevő tanárok, szervezők is találkozzanak egymással, tanulmányozzák egymás szakmai gyakorlatát. A magyar és osztrák partnerek áprilisban jártak Svédországban. A soproni és a nickitsi tanfolyamra pedig a svédországi TBV-től érkezett háromtagú delegáció.
A tanfolyam utolsó hetében találkozik egymással az osztrák és a magyar csoport. Egy nap Nickitsen, egy nap pedig Sopronban tartanak közös programot a résztvevők.

Merényi Zoltán