CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Űrvadász

2000. december 14., csütörtök 20:44


Ketyeg az óra!

Január 9-én este: teljes holdfogyatkozás!

Teljes holdfogyatkozás januárban

Kevesebb, mint egy hónap választ el minket a jövő évezred első nagy csillagászati eseményétől. 2001. január 9-én ugyanis teljes holdfogyatkozás lesz, mely hazánkból is látható.

A teljes holdfogyatkozás során a Holdnak szerencsére nem esik semmi baja. Mindössze az történik, hogy a Nap és a Hold közé áll a Föld, így a Hold földárnyékba kerül. Részleges holdfogyatkozás esetén a földárnyék nem takarja el teljesen a Holdat. Nekünk azonban most szerencsénk lesz, és egy év után végre ismét teljes holdfogyatkozást láthatunk.

A fogyatkozás kontaktusai
(az időadatok helyi időben szerepelnek)

19:42:06 Az 1. fázis kezdete (részleges holdfogyatkozás)
20:49:43 A 2. fázis kezdete (teljes holdfogyatkozás)
21:20:36 A fogyatkozás közepe
21:51:39 A teljesség vége
22:59:07 A részleges holdfogyatkozás vége

A teljesség időtartama: 1 óra 2 perc 4 másodperc


Kísérőnk, a Hold


Érdmes lesz január 9-én (kedden) este kinézni az ablakból, vagy sétálni egyet a város utcáin. (Olyan helyen, ahol a különböző diszkók reflektorai nem zavarnak.) Jó időben nagyon érdekes látványban lehet részünk. Ha kevés időnk van - mert mondjuk másnap dolgozni kell és még aludni is szeretnénk előtte -, akkor olyan negyed kilenc körül érdemes kimeni az utcára és figyelni a Holdat, egészen a fogyatkozás kezdetéig. Ez alatt a rövid idő alatt is átélhetjük azt az érzést, amit őseink éreztek: a Hold hipp-hopp eltűnik az égről.

Ha valaki több időt szeretne rászánni erre a jelenségre, akkor nyugodtan csatlakozhat a Stella Sopron megfigyelőihez, akik közösen fogják megfigyelni az eseményt. A gyülekezés pontos idejét és helyét - valamint a megfigyelés helyét - a http://stella.sopron.hu címen lehet majd megtalálni január elejétől.
Ide kapcsolódik még az a hír is, hogy lesz egy pályázat a teljes holdfogyatkozással kapcsolatban... De erről majd legközelebb...

Az Űrvadász órája újra ketyeg, és folyamatosan jelzi a fogyatkozás kezdetéig hátralévő időt. Nekünk már csak a jó (derült) időben kell reménykednünk és rábeszélni ismerőseinket, hogy együtt figyeljük meg az új év első nagy csillagászati eseményét.

Bacsi