CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

1998. május 13., szerda 00:00


Soproni néprajztudós könyve

Európai áramlatokhoz illeszkedve


A Magyar Nemzeti Múzeum "Bibliotheca Humanitatis Historica" művelődéstörténeti kiadványsorozatában nemrég látott napvilágot a nyugalmazott soproni múzeumigazgató, a néprajztudomány doktora, Domonkos Ottó "A magyarországi céhes szabók mintakönyvei 1630-1838" című kötete. A könyv megjelenését többek között az Országos Tudományos Alap, a győri Barkóczy Alapítvány és a Soproni Múzeum Alapítvány is támogatta.
Dr. Domonkos Ottó egész szakmai pályafutása során a kézművesség és a néprajz kérdéseivel foglalkozott. Ez idáig több mint harminc - a települések arculatát, anyagi helyzetét, kultúráját alakító, szolgáló - iparág sajátosságait, történetét dolgozta fel. A közép-európai vonatkozásokban hiánypótló, egyszersmind forráskiadványként számon tartott mostani kötete - aminek megjelenését négy évtizedes kutatómunka előzte meg - szervesen kapcsolódik az európai viseleteket feldolgozó kiadványok sorához: a külföldön már korábban megjelent, spanyol, francia, osztrák, bajor, cseh, lengyel és orosz korabeli ruházatot bemutató könyvekhez.
A múzeumi világnapon, május 18-án, hétfőn 15 órakor a győri Xántus János Múzeum dísztermében az elmúlt időszak múzeumi kiadványainak ismertetésekor nyilvánosan is bemutatásra kerül dr. Domonkos Ottó munkája.