CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Nyugati Kapu

2001. január 11., csütörtök 12:53


Kilencvenhárman adtak vért a GYSEV-palotában

A donorok vidámak voltak

A donorok vidámak voltak
Kilencvenhárman adtak vért a GySEV-palotában

Az Erzsébet-kórház vértranszfúziós osztálya évente kétszer várja önkéntes véradásra a GySEV Rt. Mátyás király utcai központi épületébe a részvénytársaság dolgozóit.

Veresné Almási Erikának, a véradás szervezõjének alig akad dolga, mert a többszörös véradók alkalmanként csak a pontos dátum után érdeklõdnek. Nekik nem kell bizonygatni a nemes cselekedet fontosságát. Tudják jól, mit jelent a betegnek az életet adó vér, a vérkészítmény, mit jelentenek a gyógyszerek. Ezt elmondják, s a többszörös donorok a fiatalokat, az elsõ véradókat is magukkal viszik a véradásokra.
Horváth Balázs és Kiss Gábor, a két legvidámabb donor elsõ alkalommal adott vért, követve családtagjaikat, akik többszörös véradók. Azt mondják, a véradás a segítségnyújtáson túl arra is jó, hogy kicsit megkönnyebbüljenek, ráadásul még mustáros virslit meg egy üveg sört is kapnak. Ezentúl a véradásokon mindig ott lesznek. Botos József, a GySEV Rt. fõrendésze eddig hatvanötször nyújtotta karját a vérellátó állomás asszisztenseinek. Mivel anyagi javakban nem bõvelkedik, pénzzel nem tud segíteni a rászorulókon, vért ad, mert neki az van, s méghozzá nagyon jó. A legdrágábbal támogatja a betegeket. Az ötvenedik alkalom után a Vöröskereszt megjutalmazta, de mint mondja, nem ezért vált véradóvá, hanem meggyõzõdésbõl. Ismeretségi körében eddig senki sem szorult közvetlenül vérre, de tudja, hogy számos balesetet szenvedettnek, mûtött betegnek, kismamának mentették meg az életét az õ vérével, az abból készült gyógyszerrel. A múlt heti véradáson kilencvenhárman adtak vért.

S. T. M.