CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Nyugati Kapu

2001. január 11., csütörtök 13:05


A millenniumi napok folytatódnak

Mérlegen az emlékbizottság munkája

Mérlegen az emlékbizottság munkája
A millenniumi napok folytatódnak

Sok mindenrõl lehetne szólni a megyei közgyûlés egyik napirendi pontjával kapcsolatban. A közgyûlés elnöke, Ivanics Ferenc adott tájékoztatót a millenniumi emlékbizottság tavalyi tevékenységérõl.
Hogy sok-e vagy kevés-e eddig a millenniumi zászlót kapott települések száma, önmagában eldönthetetlen kérdés. Az biztos, kétezerben a települési önkormányzatok hetven százaléka rendezett zászlóátadási ünnepséget – az elszármazottak közül sokan hazalátogattak a jeles eseményre –, az ünnepségek folytatódnak, az emlékbizottság továbbra is koordinál, információkat közvetít, segít a  szervezésben, a millenniumi rendezvények kulturális programjait konkrét szervezési feladatok vállalásával támogatja. Elõzõleg a bizottság a Bartók Béla Megyei Mûvelõdési Központ szakembereinek közremûködésével módszertani segédanyag megjelentetésével segítette az önkormányzatokat, s ez különösen a zászlóátadási ünnepségek szervezésénél volt hasznos.
Mit értettek meg a népek a programokból? Vajon mit mondott, mit mond nekik az ünnep? Megfelelne ezekre e kérdésekre minden résztvevõ, a megemberesedõ legény éppúgy, mint a nyugdíjas, és aligha üres közhelyeket mondanának a szûkebb hazáról, ezer esztendõrõl, példaképekrõl és a magyar történelem fontos eseményeirõl.  Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, mindenütt fontos eseményként tartották számon a millenniumi napot. Magunk is sokszor írtunk zászlóátadásról, idéztünk az ünnepi beszédekbõl, amelyek táj és nép kapcsolatáról szóltak, a múlt helyi történéseirõl, a szülõföldkultuszról, a boldogulás esélyeirõl, a jövõrõl.  Idézhetnénk büszke vallomásokat a települések polgáraitól, szép gondolatokat, a verõfény rajtuk volt, a lakókon, beszélhetnénk gondokról és felelõsségrõl is, köztudatról, arról, milyen mûsorral léptek fel az óvodások, általános iskolások, a település mûvészeti csoportjai, ki adta át a kormány ajándékát a polgármesternek.
A beszámolóban külön is szólt Ivanics Ferenc azokról a rendezvényekrõl, amelyeket a települések saját múltjuk és történelmi örökségük megbecsülésének szándékával tartottak, emlékmûvet avattak, emlékparkot, emlékhelyet alakítottak ki, millenniumi keresztet állítottak, amely megyei kezdeményezésre és támogatással valósult meg, s a millennium mondanivalója mellett méltón fejezte ki a kereszténység évfordulójának eszmevilágát. Ugyancsak a megyei önkormányzat kezdeményezése volt a Kultúrával a Nyugat kapujában címet viselõ fesztiválsorozat – országos rendezvény lett belõle –, azután egy tudományos konferencia (Fejezetek a magyar vármegyerendszer történetébõl). A megyei millenniumi alapból tavaly tizennyolc települési önkormányzat, illetve rendezõ szervezet kapott támogatást a program megrendezéséhez.
A kutatók számára bizonyára hasznos dokumentációs anyag lenne, ha a tavalyi és az idei év augusztus huszadikáig tartó millenniumi eseményeit – a helyi szervezõk nevével együtt –  megjelentetné a munkacsoport.

V. J.