CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szinte hihetetlen

2001. január 12., péntek 15:25


Hányan vagyunk túlsúlyosak?

A kövérek és alultápláltak száma közel azonos

A KÖVÉREK ÉS ALULTÁPLÁLTAK SZÁMA KÖZEL AZONOS

1,1 milliárd a világon a túlsúlyos emberek száma, ez a nagyságrend megközelítően megegyezik a gyengén tápláltak számával.

Az angolok 51%-a elhízott. Oroszországban ez az arány 54%(?), míg Amerikában ennél is több, 61%. A fejlődő országok sem mentesek a kövér emberektől. A brazil felnőttek 36%-a, míg a kínaiak 15%-a túlsúlyos.

6 az arány Kongóban a városi lakosok 'javára' a vidékiekkel szemben az elhízást illetően. Kínában és Indonéziában kétszer annyi az elhízott városi, mint a vidéki.

25% azon amerikai nők aránya, akik több, mint 13,5 kg-mal súlyosabbak a kelleténél. Az amerikai férfiak 20%-a szintén ilyen mértékben elhízott.

20 teáskanál cukortöbbletet fogyaszt naponta az átlag amerikai, főként üdítőitalokban és félkész ételekben.

Az amerikaiak 95%-a fogyókúrázik, de minden eredmény nélkül. 57%-uk rendszertelenül végez mozgást, vagy semmit se csinál.

400 000 kövér amerikai oly módon kívánt 1998-ban megszabadulni kövérségétől, hogy a bőre alól sebészeti beavatkozással távolíttatta el a fölösleget.

1%-kal nőtt az elmúlt 26 évben Amerikában a halál esélye a 30 és 42 évesek között minden 0,45 kg túlsúly után.

Eldobott cigaretta okozta a hatalmas erdőtüzet.

Santa Anaban, Kalifornia (USA) 112 km/óra sebességű szél segítette azt a képen látható tüzet, amely 4250 ha erdőt pusztított el. Több, mint 650 embert kellett kilakoltatni, 1970 ház és mezőgazdasági épület vált a tűz martalékává. 800 tűzoltó és helikopterek, valamint tartályokkal felszerelt repülőgépek végezték az oltást, ami a szél mérséklődésével járt csak sikerrel. Kaliforniában az elmúlt 70 év legszárazabb telét élik, az általában csapadékos évszakban eddig csak 1 mm eső esett. Egy házát elveszített lakos, Mary Titus mondta:" Van egy listám, hogy mit kell magammal vinnem, ha öt percem van csomagolni, és mit, ha 30 percem van. Most szerencsém volt, mert 30 perc állt rendelkezésemre, mielőtt a tűz elérte a házamat."



Tvordy György <gytvordy@sopron.hu>