CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2001. január 17., szerda 21:01


Zajlik az új év



Zajlik az új év


Kezdjük mindjárt azzal, mik NEM történnek. Például, városunk egyik és másik főiskoláján (Berzsenyi Dániel Főiskola, Egészségügyi Főiskola) némelyeknek, sajnos, NEM sikerült egy-két vizsgájuk... Azután: némelyeknek már most világos, NEM lesz elegendő a húzós januárra (a szokásos decemberi kiköltekezés után) a "keret"...

De nézzünk "vidámabb" dolgokat! Január 16-án, kedden beiktatták hivatalába Vas megye főügyészének büntetőjogi helyettesét, dr.Simon Józsefet, aki 1992 óta volt városi vezető ügyész Szombathelyen.

Szintén e napon történt, hogy értékelték a Vám- és Pénzügyőrség Nyugat-dunántúli Regionális Parancsnokságának múlt évi tevékenységét. Arnold Mihály tartotta ezt követően a sajtótájékoztatót. A VPOP országos parancsnoka megfelelőnek értékelte a régió (Vas, Zala, Győr-Moson-Sopron) technikai feltételeit. A 16 nyugat-dunántúli vámhivatalban tavaly több, mint 155 000 vámkezelés történt, a befolyt vám 207 milliárd forint volt.
Vannak feltételezések, hogy miután tagjai leszünk az Uniónak, a VPOP ellenőrzési joga meg fog szűnni... Arnold Mihály azonban kijelentette, elképzelhető, hogy a schengeni határ a csatlakozás után is fenn fog maradni, az ellenőrzések pedig majd csak fokozatosan csökkennek. "Arra törekszünk - és ezzel a bucsui és a szombathelyi vámhivatal összevonásakor élen járt ez a régió -, hogy szakembereinket más területekre irányítsuk át, és akik vállalják ezt a feladatot, azokra a déli és keleti határaink megerősítésénél is számítunk" - mondta a VPOP országos parancsnoka.

Január 18-án, csütörtökön Paizs László Munkácsy-díjas érdemes művész munkáiból nyílik kiállítás a Szombathelyi Képtárban. (Rendező: Szepesi Hédi művészettörténész) A tárlatot Markó Péter, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke fogja megnyitni.

Január 19-én 16 órakor a Savaria Múzeum kőtárában érdekes könyv bemutatóját tartják. A szerző Dr.Kiss Gábor. A könyv címe: Vas megye 10-12. századi sír- és kincsleletei. Az esemény szervezője a Vasi Múzeumbarát Egylet.

Január 20-a, szombat: Rotarys jótékonysági bál lesz Szombathelyen, a Savaria Szállóban. A klub a bál bevételének jelentős részéből tehetséges fiatalok külföldi tanulmányait támogatja, s lehetőséget biztosít külföldiek itt-tartózkodására. Jelenleg egy ázsiai diák van itt, majd egy dél-afrikai, búr származású fiatal fog egy évig nálunk tanulni.

Hír a Vas Népe január 17-i számának 9. oldaláról: "Gencsapáti (tk) - A Dunántúl legnagyobb amatőr csillagászati távcsöve áll a gencsapáti Szendrői család udvarán. Szendrői Gábor gimnazista fiával együtt évek óta végez tudományos megfigyeléseket a saját kezűleg épített, letolható tetejű kupolából. Mindketten tagjai a Magyar Csillagászati Egyesületnek, tapasztalataikat, észleléseiket rendszeresen közli a Meteor című szaklap. Az óragéppel felszerelt, 355/1500-as Newton-tükrös távcső automatikusan követi az égbolt mozgását, így hosszú expozíciós idejű képek is jól készíthetők vele. Így történt ez a múlt heti teljes holdfogyatkozáskor is, amikor a két lelkes csillagász három órán keresztül folyamatosan rögzítette a rendkívüli égi látványosság fázisait."

- gyöngyös -

Anyagaink a LAP Stúdió támogatásával készülnek.