CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szinte hihetetlen

2001. január 18., csütörtök 14:34


Óriási az érdeklõdés az allahabadi eseményre

70 millió hindu zarándokot várnak a Gangeszhez

70 millió hindu zarándokot várnak a Gangeszhez

50 km2 területet jelölnek ki sátortábor részére, ahol a zarándokok szállást találnak.

750 000 jövendõmondóra számítanak a zarándokok között, akikhez 20 000 Naga Sadhus vallási jós is tartozik.

35 ideiglenes rendõrõrsöt állítanak fel, 50 rendõrfelügyelõvel, 500 helyettessel, 500 vezetõ rendõrrel és 8 000 közrendõrrel.

20 000 nyilvános WC-t létesítenek 7 000 higiéniai alkalmazottal és 300 egészségügyi személlyel, akik a tábor tisztaságát hivatottak biztosítani.

75 km hosszúságú acélból készült utat és 12 pontonhidat építenek, amelyen a hívõk és a jármûvek közlekednek a homokos árterületen.

4 500 hangszóró fog üzemelni a sátortáborban. Ezek fogják megvédeni a családokat attól, hogy bármely tagjuk elvesszen. Az 1989-es Kumbh Mela alkalmával 3 000 ember veszett el, köztük 252 gyermek, akik sohasem kerültek elõ.

5 komputerközpont, számos cyberkávéház és 30 elektronikus üzenõtábla tartozik az elsõ internet-korabeli fesztiválhoz.

0 számú reklámot szabad a táborban elhelyezni; ugyanennyi a kiküldött meghívók száma is.

A legmegfelelõbb alkalom

Minden 12 évben összejönnek a hinduk, hogy megünnepeljék a Maha Kumbh Mela-t Allahabad-ban, azon a helyen, ahol a Ganges, a Yamuna és a mítikus Saraswati folyó találkozik. Január 24-én kb. 30 millió hindut várnak, akik megfürödnek a Sangam vizében - az összefolyásnál - azt remélve, hogy megtisztulnak a múlt bûneitõl, és üdvözülést nyernek. A hindu mitológia szerint az istenek és a démonok küzdöttek a halhatatlanság nektárával töltött edényért. Amikor egyikük megszerezte az edényt, a szent nektárból 12 cseppet kilöttyentett - négyet Indiában, a többit az égben. Kumbh Mela-t Nasikban, Ujjainban és Hardwarban is ünneplik, ahol a másik három csepp leesett, de az allahabadi fesztivált tartják a legszentebbnek. Az ezévi Kumbh Mela különleges esemény a bolygók kedvezõ állása miatt. Ez nem fog megismétlõdni a következõ 144 évben. A fesztiválnak i.u. 643 óta van feljegyzett története, de a mostani különleges a képen látható pontonhidak, a VIP-rész luxussátrai és a saját internet-oldal miatt. (www.kumbhallahabad.com)



Tvordy György <gytvordy@sopron.hu>