CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

1998. december 02., szerda 00:00


A Soproni Nemzetőrség 1848-ban

A Soproni Nemzetőrség 1848-ban
a VÁRhely könyvek negyedik kötete


"Tekintetes városi Közgyűlés!
Szeretett hazánkat több oldalról fenyegető vész elhárítása és a betódúlt ellenséges csapatok visszanyomása csak ugy lehetvén remélhető, ha a nemzeti őrsereg, hivatását igazán felfogva, hazánk védelmére fegyvert ragad - ez volt az indok, melly a nemes város felszólítása nyomán, annak 162 polgárait ösztönzé, hogy távol hazájukból születési helyükbül, a hont duló Illyrek ellen indulni késznek nyilatkoztak. S a magyarok Istene nem engedé, hogy ezen elszánt akarat a honért oly hőn dobogó szívek óhajtása teljesedésbe ne menjen, s engedé, hogy Muraköznek visszafoglalásában, s annak az ellentől való megtisztításában századunk tettlegesen részt vehetett."

A Soproni Nemzetőrség történetét eddig még nem dolgozták fel.
Ifj. Sarkady Sándor többéves kutatómunkájának eredményeként az olvasó megismerheti a Nemzetőrség spontán szerveződésének lépéseit, a hivatalos összeírást, a működéssel kapcsolatos nehézségeket.
Kibontakoznak a későbbi válság okai, a lővői vereség körülményei, majd a megszűnés és következményei. A szerző - a Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium (Líceum) egykori diákja - külön fejezetet szentel könyvében a líceumi VII-ik század emlékének. Teljes képet nyerünk a Soproni Nemzetőrség korabeli társadalmi összetételéről. Az összeírási lajstromok szinte családtörténeti lexikonná varázsolják a kiadványt.
A könyv megrendelhető az EDUTECH kiadó címén levélben (9400 Sopron, Magyar u. 2.) vagy az edutech@sopron.hu e-mail címen.
Érdeklődni, csekket kérni ifj. Sarkady Sándornál lehet, az alábbi telefonszámokon: 06-99-337070, 06-99-311377/ 19-es mellék.