CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Városháza

2001. január 22., hétfő 13:33


A város vezetői szorgalmazzák a gyalogos átkelő megépítését

A város vezetői szorgalmazzák a gyalogos átkelő megépítését



Tavaly novemberben a Győr-Moson-Sopron Megyei Közlekedési Felügyelet a soproni polgármesteri hivatal kifogása ellenére - megszüntette az Ágfalva - Szombathely vasútvonal 310/311. vasúti szelvényben lévő gyalogos átjárót. A megszűntetés ellenére azóta is rendszeresen használják az emberek az átjárót, ami immáron baleset- és életveszélyes.

Sopron Megyei Jogú Város Közgyűlése még tavaly decemberben tárgyalt a Bessenyő utca - Sörgyár között lévő gyalogos átjáró megépítéséről. A döntés szerint a közgyűlés kötelezte a polgármestert, hogy vizsgáltassa meg a gyalogos átkelő szükségességét, beleértve, hogy az hol melyik szelvényben, milyen feltétel mellett valósítható meg. A vizsgálat arra is kiterjed, hogy a vasútnak a jelenlegi fejlődési szakaszában gyalogos felüljáró, gyalogos aluljáró vagy pedig egyszerű járdalapokból álló átkelő szükséges, s tisztázni kell azt is, hogy milyen biztosítási rendszer szükséges hozzá.

A közgyűlési határozatnak megfelelően január első napjaiban a polgármester kezdeményezte a terület bejárását, melyre a GySEV Rt., és az érintett szakhatóságok mellett a körzet önkormányzati képviselőjét hívta meg. A helyszíni szemlén szerzett tapasztalatok figyelembevételével a szakemberek két megoldást találtak. Az egyik lehetséges megoldás a fő- és mellékvágányokon fény+félsorompó működtetése lenne. A másik lehetőség a terület biztonságos gyalogosforgalmának kialakítására ún. külön szintű gyalogos - kerékpáros keresztezés kialakítása. Ez utóbbi azonban a majdani gépjárműforgalmat kizárná. A jövőbeni fejlesztések valamint a megvalósíthatóság figyelembe vételével a város vezetői az első megoldás mellett döntöttek, vagyis fény- és félsorompó kiépítését kezdeményezik.

Az önkormányzat számára nyilvánvaló, hogy több száz embert érintő kérdésről van szó, s így minél hamarabb megoldást kell találni. A megvalósításhoz szükséges anyagi forrást a város vezetői igyekeznek a közeljövőben biztosítani, s azt követően a gyalogos átjáró minél előbbi megépítését szorgalmazzák.
 
 

NZs.