CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szinte hihetetlen

2001. január 22., hétfő 15:44


Hogy mik vannak?

Érdekességek innen-onnan

Érdekességek innen-onnan

Hány web-lap létezik tulajdonképpen?

A lehívható adatok óriási mennyisége gyakorlatilag már átláthatatlan. A University of California at Berkeley egyik tanulmánya szerint a közvetlenül elérhetõ web-felület már 2,5 milliárd dokumentumot tartalmaz, és naponta 7,3 millió oldallal nõ. Ha ehhez hozzávesszük még az adatbankokat, intraneteket és hasonlókat, akkor már 550 milliárd dokumentum létezik, melynek 95 % nyilvánosan hozzáférhetõ.

Évente elképesztõ számú 610 - 1000 milliárd e-mailt küldünk el.

Robotok - minden mennyiségben

Sony, a farkát csóváló robot-kutya tavaly meghódította a német piacot, és a Honda Motor japán Autógyár most a perfekt háziállat után robotembert is kínál megvételre, miután bejelentette, hogy még ebben az évben piacra dobja az elsõ "emberi" robotot, amely átszámítva 204.000 márkába fog kerülni. Az elsõ P3 prototípust, amely a végtagjaiban lévõ apró komputerek és szenzorok segítségével úgy mozog majd, mint hús-vér példaképei, a Nihon Keiza Shimbun japán gazdasági lap információja szerint a Honda még ebben a hónapban bemutatja. A robot még lépcsõn is fog járni, sõt a kezében is tud valamit vinni, aminek nagy hasznát veszi idõs emberek gondozásánál, vagy a háztartásban. Ehhez a jelenleg 1,60 méter magas robotot 50 százalékkal, kb. 60 kilóra le kell fogyasztaniuk. A Honda már ebben az évben kerek 100 robotot fog megrendelésre gyártani.

Hol van a Föld legnagyobb aranydepója?

Fort Knox Észak-Kentucky-ban ismeretesen a Föld legbiztonságosabb aranydepója, ahol az Egyesült Államok 2.000 tonna aranyat tárol. Ennél lényegesebb aranymennyiség nyugszik azonban Manhattan-ben, az Amerikai Állambank pincéjében. 10.000 tonna arany található itt, ami a világ aranykészletének egynegyede.

Múlhatatlanok-e a gyémántok?

Sajnos, a gyémántok sem múlhatatlanok, mert eléghetnek. Mivel tiszta szénbõl állnak, 900° feletti hõmérsékleteken maradéktalanul elégnek. Közönséges lakástûznél nem keletkezik ilyen hõfok, de nagy kiterjedésû tüzek esetén, mint amilyenek a san francisco-i elsõ földrengés után, vagy a második világháború bombatámadásai alkalmával törtek ki, a hõség olyan nagy lehet, hogy még a gyémántok is elégnek.

Mikor fedezték fel a rágógumit?

Már a közép-amerikai mayák is ismerték a rágógumit. A spanyol hódítók 1518-ban találkoztak olyan prostituáltakkal, akik rágógumit rágcsálva vadásztak kuncsaftra. A mayák már sok évszázaddal korábban felfedezték a "chicle"-t, a sapodilla-fa tejszerû levét, amely levegõn gumivá keményedik és kitûnõ ízû. Az amerikai William Wrigley jr. azonban csak sokkal késõbb, 1870 után csinált ebbõl egy bomba üzletet.

Valóban intelligensebbek a rövidlátók?

Igen, a rövidlátás és az intelligencia összefügg - ezt tanulmányok bizonyítják. Összesen 157.748 izraeli újonc vizsgálata azt eredményezte, hogy a legalacsonyabb IQ-val rendelkezõ csoport 8 %-a, a legmagasabbal rendelkezõknek viszont 27,3 %-a volt rövidlátó. Viszont senki nem tudja, min alapul ez az összefüggés. A legrégibb magyarázat az, hogy intelligens gyerekek többet olvasnak, elrontva ezzel a szemüket. Ezen túlmenõen azonban közismert, hogy egy génnek van köze a magas intelligenciához és a rövidlátáshoz.

Jobb-e a barna héjú tojás a fehérnél?

Nincs összefüggés egy tyúktojás héjának színe és minõsége között. A tojás színe a tyúkfaj függvénye. Ha a tyúknak fehér fülcimpája van, fehér héjú tojást tojik, vörös fülcimpánál a tojás barna héjú. A barna héjú tojásokat tojó tyúkok azonban kevesebbet tojnak, ezért ritkább és ennélfogva drágább, de semmivel sem jobb a barna héjú tojás.

Honnan kapta a Tejút a nevét?

A Tejút, amelyet felhõtlen éjszakákon vékony fénycsíknak látunk, Napunkat és körülbelül 200 milliárd más csillagot foglal magába. Neve a görög mitológiából származik. Herkulest, Zeusz isten zabigyerekét Héra, Zeusz felesége etette, közben kidöntötte a tejet, így teremtve meg a Tejutat. A görögök "Kiklios Galaxios"-nak ("tejkör"-nek) nevezték és innen ered a "galaxis" szó is.

Ingrid LC gyûjtésébõl



Tvordy György <gytvordy@sopron.hu>