CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Nyugati Kapu

2001. január 25., csütörtök 10:24


Megalakult a területfejlesztési egyeztetési tanács

Együttmûködõ magyar régiók

Együttmûködõ magyar régiók
Megalakult a területfejlesztési egyeztetési tanács

Január 18-án Budapesten megalakult a Területfejlesztési Régiók Egyeztetési Tanácsa (TERET). Az alakuló ülésen ott volt Mikes Éva, a Miniszterelnöki Hivatal területpolitikai államtitkára és Szaló Péter, a Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium területfejlesztési helyettes államtitkára is.
Mint ismeretes, az Unió nizzai csúcsértekezlete megnyitotta az utat Magyarország EU-csatlakozásához, s ezt követõen lett a hét magyar régió kezdeményezõje annak, hogy idén és jövõre sikeresen megtörténjen a régiók teljes felkészülése. A területfejlesztés területén elért eredmények mellett azokban a fejlesztéspolitikai kérdésekben van szükség továbbfejlõdésre, amelyek az Unió területfejlesztési politikájának alapelveit képezik. Ismert, hogy az állami fejlesztés-finanszírozással kapcsolatos tevékenységek ma még alapvetõen az ágazati minisztériumok hatáskörében történnek.
A több, mint 500 milliárd forint értékû forrásból jut pénz a megyei és a regionális fejlesztési tanácsoknak. A magyar régiók ezért is üdvözölnek minden olyan konkrét elõrelépést, amely tovább erõsíti a regionális szereplõk részvételét a nemzeti fejlesztési források felhasználásának elõkészítésében, döntéshozatalában és végrehajtásában. A megalakult TERET a hét területfejlesztési régió együttmûködésének konzultatív fóruma az EU-csatlakozásra való sikeres felkészülés, valamint az ország hosszútávú fejlesztéspolitikai feladataiban vállalt egyre növekvõ szerepük támogatása érdekében. A célkitûzések között szerepel szakmai és érdekegyeztetés, szervezetfejlesztés is.
Az alakuló ülésen a Regionális Fejlesztési Tanácsok elnökei – köztük Ivanics Ferenc – vettek részt, alapítóként felkérték a Balaton Fejlesztési Tanácsot a munkában csatlakozó tagként való részvételre, illetve megkeresik a felelõs kormányzati szervezeteket, hogy segítsenek az egyeztetési tevékenységben.

Nyugati Kapu