CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Nyugati Kapu

2001. január 25., csütörtök 11:14


Dr. Molnár Eszter fõorvos szerint sok az elõítélet

A depresszió gyógyítható

A depresszió gyógyítható
Sok az elõítélet

Nemzetközi elõrejelzések szerint ebben az évtizedben az egészségügy legsúlyosabb problémái a pszichiátriai, pszichológiai megbetegedések, ezeken belül is a depresszió és következményei lesznek.

E prognózist tudomásul véve, tapasztalaton alapuló meggyõzõdésem, hogy a szóban forgó betegségcsoport már az elmúlt évtizedekben is rohamosan élre tört, s nagymértékben befolyásolta a lakosság életminõségét, károsan hatott ki meglévõ, krónikus betegségek lefolyására, vagy akár az élet- és munkakörülményekre.
A depresszió elnevezést a laikusok nagy része félreértelmezi, tévesen az elmebetegségek csoportjába sorolja, ezért a kórkép felismeréséhez, megfelelõ kezeléséhez sok elõítéletet kell leküzdenie az orvosnak.
Tisztázni kell tehát, mit értünk depresszió alatt.
A depressziós lelkiállapot lényege a küzdelem feladása, a reménytelenség, kiúttalanság érzése, amely mind élettanilag, mind lelkileg súlyosan veszélyeztetõ tényezõ. A szorongás pedig abban áll, hogy helyzetünket megoldhatatlannak minõsítjük, mert nem érzünk magunkban elég képességet a veszélyeztetõ helyzet megoldására. A fel nem ismert és kezeletlen szorongás, depresszió súlyos következményekkel jár, úgynevezett „önkárosító” magatartásformák kialakulásához vezet, amelyek közül leggyakoribb az alkoholizmus, a dohányzás, a drogfogyasztás és az öngyilkosság. Az elmúlt évtized társadalmi, politikai, gazdasági átalakulása törvényszerûen a kóros magatartásformák megszaporodását vonta maga után.
Ez a jelenség nagy terhet ró az amúgy is túlterhelt betegellátó rendszerre (háziorvos, ügyeleti szolgálat, kórház, mentõszolgálat), így aztán érthetõen megnövekszik az itt dolgozók felelõssége. A szorongásos roham, vagy pánikbetegség ugyanis legtöbbször súlyos szervi betegségre jellemzõ tünetekkel jelentkezik, amelytõl elkülöníteni csak részletes kivizsgálással, az életkörülmények gondos elemzésével lehet.
Mit lehet tenni a betegség idõben való felismerése érdekében?
Elõször is nagyon fontos megfelelõen tájékoztatni a közvéleményt a szorongás és depresszió tüneteirõl, õszinte és feltáró beszélgetéssel megnyerni a betegek együttmûködését, segíteni az elõítéletek, félelmek leküzdését.
A feladat tehát nem csekély. Éppen ezért az egészségügynek a tájékoztató, felvilágosító tevékenységéhez nagy segítséget nyújthat a tömegkommunikáció.
A felderített betegség gyógyítása szakorvos feladata, mégpedig pszichiáter foglalkozik megfelelõ szaktudással, gyógyszeres lehetõségekkel felfegyverkezve a betegek eredményes kezelésével.
Ma már valóban hatékony, teljes gyógyulást eredményezõ gyógyszerekkel rendelkezünk, amelyek segítségével elkerülhetõk a visszafordíthatatlan állapotok, következmények kialakulása, tehát érdemes végigjárni azt az utat, amely a háziorvosi rendelõtõl a pszichiáter szakorvosig vezet.
Az egészségügy megfelelõen felkészült. A lakosság részérõl elvárt követelmény a cél érdekében az, hogy fokozni kell az egyéni felelõsséget, felismerve és átérezve az önmegfigyelést, illetve alkalmasint a környezetre való odafigyelést. Az izoláció, a közös problémáktól való elfordulás  hibás magatartás, káros következményei az egyénre hatnak vissza.
Összefoglalva tehát: a depresszió betegség, lelki zavar, amely eredményesen gyógyítható.

Dr. Molnár Eszter  
belgyógyász fõorvos