CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Egészség

2001. január 26., péntek 16:05


A sör gyógyító hatásai

A sör gyógyító hatásai

Nincs ezen semmi meglepő, kérem, annyi ember nem tévedhet, ahányan fogyasztják, ők ezt már régóta tudják, egyeseknek csak mostanában kezd derengeni.
Régen csodálkoztam, hogy van az, hogy ez a nedű mindenhol állandó kellék, na és akkor ott vannak a sörsátrak, azok meg egyenesen kórházak.
Azzal nem mondok újat, hogy a sört komlóból készítik, azzal talán igen, hogy gyógyító hatását a komló egy vegyülete adja: ez a xantohumnol, amely antioxidáns hatású. A tápanyagok szervezetben történő elégetése során ú.n. szabadgyökök keletkeznek, amelyek roncsolják a sejteket és felgyorsítják az öregedési folyamatokat, ezt nevezik oxidatív stressznek, amely egyfajta biológiai rozsdásodást jelent.
Ezen szabadgyökök semlegesítésében van szerepe az antioxidánsoknak. Megvédik a szervezetet a magas vérnyomástól, a szívbetegségektől és a daganatok kialakulásától.

De az antialkoholisták se bánkódjanak, mert antioxidáns hatású a C- és az E-vitamin is. A két vitamint együtt kell bevenni, hiszen az E-vitamin csak C-vitamin jelenlétében fejti ki hatását.

A túlzottan sok antioxidáns fogyasztása azonban veszélyeket rejthet magában!



Nagy Árpád <narpad@sopron.hu>