CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2001. január 26., péntek 18:50


Leesett az államLeesett az állam


Mostanában kétszer is. Előbb már néhány napja, amióta ez írás ötletadó kis eseménye történt, másodszorra azonban ma, január 26-án, pénteken. Hallgatom reggel a borús időbe "világosságot" csepegtetni hivatott Kossuth Rádiót, és közlik velem, hogy Érd városát elmarasztalta a gazdasági versenyhivatal... Lehet, hogy másokkal, akik tegnap jobban ráértek, már találkozott e hír - engem reggel frissen vágott fejbe. Azért marasztalták el Érd önkormányzatát, mert ingyen lapot ad ki. Bepanaszolta ugyanis őket egy hasonszőrű - nem-ingyen kiadvány... És Érd csúnya, dádá, ingyen ad ki önkormányzati lapot, belejuttatja a pógárok postaládáiba, mindjárt oda, ahol ott áll a "Vigyázz, a kutya harap!", meg - tömblakás esetén - a falon a nyíllal átlőtt szerelmes szív és hasonló népművészeti remeklés... Én édes kis Savaria Fórumom! "Kinek" sokadik főszerkesztőváltásáról nem is olyan régen elménckedtem... Nehogy Te is meg légy vádolva egyszer, hogy ingyenes vagy!!! Éppen ma várlak a postaládámba. Csütörtökön még nem jössz, vagy csak nagyon ritkán, de pénteken már rendszerint ott feszítesz! Megtudom Tőled, mit üléseztek a városatyák, milyen új rendelet született és hol olvasható, kit tüntettek ki, és hol van épp az ügyeletes patika. Most reszketek Érted.

Akkor nézzük most, miért is esett le ELŐSZÖR az állam. A pedagógusokkal kapcsolatos, ezt mindjárt az elején el is árulom - a cím is a pályára hivatott utalni.
Történik, hogy hajszál híján nagykorú gyermekem "csetel". Nem a csetlik-botlik egyik felét írtam ilyen galádul. Csak magyaros írásmódra ültettem át az echte angol "chat" szóból képzett öszvért, a "chat-el" 'magyar igét'. Szótő? Chat - csevely, pletyi; szótári széségében: "baráti beszélgetés". Veri a majdnem-felnőtt a billentyűt, már füstöl. Aztán éjjel van, lefeküdni készülünk és húzza az időt. Kezdek paprikázódni. Kiderül: sms-t vár, mert a chat-en az egyik agy azt ígérte, mindjárt küld neki egy jó idézetet, majd gondolkodjon rajta. Csak az álmosság miatt nem gyökerezett földbe a lábam - inkább kívánt vízszintesben lenni már. Nofene. Aztán jelez a kis mobájl fón, és olvastatik pedig... SOHA. Ismétlem: SOHA nem találnák ki, miféle idézet. Egy mondat Kölcseytől, a Parainesisből! Aztán elmentünk - ki az idézeten gondolkodni (aki azt a feladatot kapta chat-es társától), ki a pedagógia mindenhatóságán (aki azt a feladatot kapta, hogy a feladatot kapót tűzön-vízen át felnőtté cseperítse)...

Kedves Pedagógusok! Legyetek egészen nyugodtak! A tananyag palackpostában, e-mail-ben, mobiltelefonon, netán majd később telepátiával, de 1. eljut a fejekhez, 2. TERJED. (Magyar művelődést, magyar kultúrát féltők! Ti is legyetek egészen nyugodtak! Kölcsey eszmeisége el nem taposható. De az állatok azért Nektek is leeshet...)
Fizetést rendszeresen és keveset - efféle meglepetéseket ritkán, de nagyokat kaphattok fáradozásaitokért! Jó idei elsőfélév-zárást! Kellemes, szemrontó jegybekörmölést az ellenőrzőkbe - no és, természetesen, mindezek előtt: sikeres osztályozó értekezletet!

- gyöngyös -

Anyagaink a LAP Stúdió támogatásával készülnek.