CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Nyugati Kapu

2001. január 29., hétfő 10:53


Most csak a férje járja az utakat

Csáki Klári kamionsofõr lett

Csáki Klári kamionsofõr lett
Most csak a férje járja az utakat

Azt hihetné az ember, hogy egyetlenegy lánynak se jutna eszébe, hogy lakkozott körmeit tövig vágottra, divatos nõi cipõjét bakancsra cserélje, autószerelõ legyen. Az meg pláne nem, hogy mondjuk a kényelmes bevásárlóközpontot, a meleg irodát, a fehér köpenyt váltsa fel kamionra.
A Nyíregyháza melletti Kemecsén született Csáki Klári semmiben nem különbözött leánytársaitól. Kisiskolás korában copfot, fodros szoknyát viselt. Szüleivel és húgával idõközben Sopronba, majd Nagycenkre költözött. Ahogy nõtt-nõdögélt, egyre több idõt töltött édesapja autószerelõ mûhelyében. Érdekelték az Otto motorok, a karburátorok, figyelmét az ékszíjak feszessége, a fékbetétek meg a biztonságot adó radiálok kötötték le. Babázás helyett a gyertyakulcsokat, az emelõvasakat, a levegõszûrõt babrálta.
Nem is volt baj mindaddig, amíg el nem érkezett a pályaválasztás ideje. A család ellenkezett, de Klári autószerelõnek jelentkezett. Harmincöt fiúval járt egy osztályba. Kék overállban, csutkára vágott, olajos körmökkel, bakancsban, hosszú fekete haját sapka alá gyûrve állt a szerelõaknában. Mindent tudott, amit a szakmáról tudni illett. A szíve vágya, hogy autószerelõ legyen.
Érettségi elõtt állt, amikor édesapja kamionsofõr lett. Egyik útjára magával vitte. Klári ettõl kezdve már tudta, lõttek az autószerelésnek, megszûnnek a mûhelyek, az aknák, a kevergõ olajszag. Csak a kerekek surrogása, a motor zeneszerû hangja, a lóerõ és a száguldás számított. Az érettségi és a kamionsofõrséghez szükséges iratok megszerzése után Lõcze Lajos teherfuvarozó jóvoltából kamionsofõr lett.
Új idõszak kezdõdött a fiatal és nagyon csinos lány életében. Bejárta Európa szinte valamennyi nagyvárosát, s élte a kamionosok nem mindig irigylésre méltó életét. Hajnalban kelt, ott aludt, ahol éppen ráesteledett. Maga szerelte a lerobbant autóját, igaz mindig akadtak kamionosok, akik az úton is lovagok, segítõkész férfiak maradtak.
Férjét, Kolnhoffer Józsefet is a kamionozásnak köszönheti. Hosszú hónapokon át autóztak, társak voltak jóban-rosszban, a hosszú utakon sokat beszélgettek a CB-rádió segítségével. Észrevétlenül szerelmesek lettek… Négy hete, Dóri születése óta boldog szülõk. Klári életében a kamion zümmögõ motorhangját a baba sírása váltotta fel. Az édesanya most kerék helyett pelenkát cserél, a légnyomás mérése helyett Dóri súlyát figyeli.
Most csak Kolnhoffer József járja az utakat, sokat mesél párjának és Dórinak, akit már most óvnak a kamionoktól, holott egyetlen percre sem bánták meg, hogy õk ezt választották. Ha Dórinak testvére is lesz, ha Klári ismét munkába áll, kamionos tapasztalatával szívesen koordinálná egy szállítmányozási cég fuvarjait.

Török Magda