CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Sport

2001. január 29., hétfő 15:53


A nõknél Capriati, a férfiaknál Agassi gyõzött

Australian Open 2001

Australian Open 2001

   Alig, hogy két hete elkezdõdtek az Ausztrál Nemzetközi Teniszbajnokság küzdelmei, már véget is értek. A melbourne-i volt a négy Grand Slam torna elsõ állomása. A találkozók remek színvonalat, kiélezett versenyeket hoztak. Az elsõ hét még nagyobb meglepetések nélkül zajlott. Igazán csak az amerikai Sampras és az orosz Safin korai kiesése lepte meg a közvéleményt. A második hét viszont már bõvelkedett érdekességekben. Na, de ne rohanjunk annyira elõre.
   A magyar indulók közül Marosi Katalin az elsõ, míg Kuti Kis Rita a második fordulóig jutott el. Utóbbinak nagy esélye volt legyõzni a közönség-kedvenc Anna Kournikovát, de 4-1-es állásnál megremegett a keze, így végül az orosz szépség jutott tovább.
   A nõk mezõnyében a negyeddöntõkig minden a papírforma szerint történt. Egyedül a Szeles-Henin párharc hozott nagyobb küzdelmet. A magyar származású Szeles csak 3 játszmában kerekedett felül a tehetséges belga hölgy felett, aki a 2. és a 3. játszmában is 4-3-ra vezetett, és szerválhatott. Ennek ellenére gyõzött a Jennifer Capriatirutin. A 8 között láthattuk többek közt a már említett Kournikovát és Szeles Mónikát, a végsõ gyõzelemre is esélyesnek tartott Davenportot, a Williams lányokat, a dél-afrikai Amanda Coetzert, a magabiztosan menetelõ Martina Hingist és az amerikaiak meglepetés-emberét,  Jennifer Capriatit is. A negyeddöntõk hozták a torna legszorosabb küzdelmeit. A négy összecsapásból csak a Kournikova-Davenport találkozó lógott ki, hiszen a csinos Anna jó megmozdulásai ellenére ezúttal sem tudott egyenletes teljesítménnyel kirukkolni a hihetetlenül jól szerváló Davenport ellen. Így tulajdonképpen két sima szetben kényszerült búcsúra. Capriatinak már nehezebb dolga volt Szeles ellen. Végül a jobb erõnlétû amerikai hölgy jutott tovább. A végletekig kiélezett csatákat láthattunk a másik két mérkõzésen. A világelsõ Martina Hingis 3 játszmában jutott túl a fiatalabbik Williams-lányon, Serenán. A 3. szetet 8-6-ra nyerte a svájci teniszezõnõ. Ugyancsak 8-6-os 3. szettel lépett a következõ körbe Venus Williams, akit nagy meglepetésre igencsak megizzasztott a dél-afrikai Coetzer. Valószínû, Venusból többet vett ki ez a találkozó, hiszen az elõdöntõben sima 6-1, 6-1 arányban maradt alul az elõzõ körben testvérét búcsúztató Hingis ellen. Venus késõbb párosbeli sikerével vigasztalódhatott testvére oldalán. A másik ágon Capriati gondoskodott a meglepetésrõl. Ezúttal Davenport volt a szenvedõ fél. És, hogy a döntõ is sokáig emlékezetes maradjon a nézõknek, arról szintén a kirobbanó erõben teniszezõ Jennifer gondoskodott. Két játszmában kerekedett felül a magabiztosságát gémrõl-gémre elvesztõ Hingis felett. A 3 évet kihagyó (1993-96 között) Capriatinak ez volt a legnagyobb sikere 1992-es olimpiai bajnoki címe óta.
   A férfiaknál az elsõ meglepetést Sampras kiesése okozta. Az amerikai több 5 játszmás csata után a 16 között kényszerült búcsúra a szintén amerikai Todd Martin ellen. Magabiztosan jutott túl ellenfelein Agassi és a helyi kedvenc, Pat Rafter. Az ausztrálok másik üdvöskéje, Leyton Hewitt a spanyol Carlos Moya ellen kapitulált a torna egyik legjobb mérkõzésén, melyet az Eurosport jóvoltából a magyar teniszbarátok is nyomon követhettek. A két játékos hatalmas, közel 4 órás Andre Agassiküzdelemben döntötte el a továbbjutás sorsát. Teljesítményét késõbb már képtelen volt megismételni Carlos Moya, így az elõdöntõbe a francia Grosjean jutott. Bombameglepetésre Clement révén még egy francia szerepelt az elõdöntõben. Õ az orosz Kafelnikovon jutott túl. Az elõdöntõben Grosjean kezdett jobban, a 3. játszmában már meccslabdája is volt, de nem tudott élni vele. Clement viszont megérezte honfitársa elbizonytalanodását, kezébe vette az irányítást, és 4 órás küzdelem után már döntõsnek mondhatta magát. A másik ágon igazi csúcstalálkozóra, a Rafter-Agassi párharcra került sor. Szenzációs mérkõzést láthatott a kilátogató 15 ezer nézõ. Az elsõ játszmát Agassi nyerte 7-5 arányban, de a következõ kettõ után már a hazaiak kedvence, Pat Rafter vezetett 2-1 arányban. Azonban a nagy tempóban fokozatosan elfáradt, így a jobb erõnlétû amerikai sikerével fejezõdött be az összecsapás, mely - mint késõbb kiderült - elõrehozott döntõnek bizonyult. Azt ugyanis magabiztosan, 1 óra 46 perc alatt a precízen játszó Agassi nyerte az elõdöntõ fáradalmait még erõsen érzõ Clement ellen.
  Magas színvonalat hozott tehát az elmúlt két hét, szerencsésnek érezhette magát, aki jelen lehetett Melbourne-ben. Folytatás tavasz végén, Párizsban.

A döntõk eredményei :

Nõi egyes
Jennifer Capriati (USA/12) - Martina Hingis (SUI/1) 6-4, 6-3

Férfi egyes
Andre Agassi (USA/6) - Arnaud Clement (FRA/15) 6-4, 6-2, 6-2

Nõi Páros
S.Williams/V.Williams (USA) - Davenport/Morariu (USA/7) 6-2, 4-6, 6-4

Férfi páros
Björkman/Woodbridge (SWE/AUS/4) - B. Black/Prinosil (ZIM/GER/14) 6-1, 5-7, 6-4, 6-4

Vegyes páros
Morariu/E.Ferreira (USA/RSA/3) - Schett/Eagle (AUT/AUS/4)  6-1, 6-3

(Fotók - www.ausopen.org)