CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2001. január 29., hétfő 22:03


Globalizáció - és az ellene lázadók...



Globalizáció - és az ellene lázadók... - és mi a helyzet Magyarországgal?


Szombathely, Berzsenyi Dániel Főiskola, Társadalomtudományok és Európai Tanulmányok Intézete. Decemberben az "elő-megnyitója" volt ez intézménynek. Az igazi, ünnepélyes "nagy-megnyitó" a második tanítási félév elején, a közeledő februárban lesz.

Az első előadó - akkor, decemberben - Hankiss Elemér, a szociológia professzora volt. Az ötéves egyetemi szakon, illetve a kétéves továbbképzésben résztvevő hallgatók majdan tőle, valamint más neves professzoroktól - Egon Matzner, Schöpflin György - tanulhatnak.

Íme, mit mond Hankiss Elemér a globalizációról!

"A világ újravarázsolódása folyik. Max Weber elvarázstalanodásról beszélt nyolcvan éve. Arról, hogy minden racionalizálódik - a mágiák, érzelmek, szimbólumok eltűnnek. De! Elindult - már a múlt század közepén - az újravarázsolódás. (Reklám, nagy bevásárlóközpontok stb.) Mára a képvilág elöntött minket. Az anyagi világ "zsugorodik", egyre fontosabb a hozzá kapcsolódó virtuális szféra. Hoztuk magunkkal a régi szimbólumokat, de ezek új kontextusba kerülnek ma. Az élmény ma a legfontosabb árucikk."

Ez utóbbit a reklámokból vezeti le! Felhívja a figyelmet a színes lapokban, vagy a televízióban megjelenő reklámokra. A táj a hangsúlyos, nem a valahol piciben feltűnő árucikk, például egy autó. A reklám azt sugallja: ha EZT az autót veszed, tiéd lehet az élmény, amit az ezen a szép tájon való autózás nyújt neked.
A sörreklámoknál hasonló a helyzet: gyönyörű argentin táj, a sört hozó teherautó egészen kicsiben jelenik meg - az élmény a lényeg tehát. Ha iszod EZT a sört, ezt az élményt kapod.

Ezek a reklámok világszerte futnak, világszerte láthatók - például ez IS a globalizáció tükre, jele. A mai zene már globálissá vált. Az életformák is sok szempontból annak tekinthetők, legalábbis, ha a városlakókat nézzük.

Tehát a folyamat már működik - mondja Hankiss Elemér. - Kialakultak olyan hálók, amelyek most már globálisak, és rengeteg ponton kapcsolódnak egymáshoz."
"Nagy kérdés, hogy a világon folyó szimbolikus forradalomnak sikerül-e betörnie a nemzetállamokba, mert ha igen, ki kell alakítani a magatartás-szabályokat."

Hogyan találja meg helyét Magyarország ez erősen globalizálódó világban? Hankiss Elemér válasza: a globalizációt nem tudjuk megállítani, nem lehet védekezni ellene. Úgy tudjuk csökkenteni a hatását, ha saját értékeinket dolgozzuk ki, ha tudunk olyan értékeket felmutatni, produkálni Magyarországon, amelyek mindenhol értéknek számítanak - akkor nagyon jó helyünk és szerepünk lesz ebben a folyamatban.

- gyöngyös -

Anyagaink a LAP Stúdió támogatásával készülnek.