CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2001. január 29., hétfő 22:12


Jet-set és még sokan mások



Jet-set és még sokan mások


Hankiss Elemér nagyléptékű, összefogó gondolatait globalizációról, nemzeti értékekről előző cikkemben ismertettem. Az Institute for Social and European Studies copyright-jelzésével a Műhelytanulmányok sorozat 5. kötetét (megjelent 2000-ben) szintén ő jegyzi, két tanulmánnyal. Az első a magyar társadalom habitusának alakulását elemzi - az elmúlt tíz év tükrében.

A szerző az egyes társadalmi rétegeket és csoportokat külön-külön veszi szemügyre.

A "vadászok" - azaz a zavaros átmenet dzsungelében vadászók - vadászterületnek tekintették a Pannon-medencét, "nagyvadra mentek, nem ismertek istent, embert és törvényt".
Egy részük időközben már megszelídült, újgazdaggá civilizálódott. Mára már nem is nevezzük őket "maffiózóknak", mint tettük a kezdeti években.
E vadászok az államszocializmusban is megvoltak, csak nem ilyen nagy számban; és sokkal csendesebben, "lopakodva" vadásztak - bár a '80-as években a második gazdaságban már erőteljesebben jelentkezett az új, fent bemutatott, "célratörőbb" forma...

Az igen találó réteg- és csoportmegnevezések a továbbiakban önmagukért beszélnek: vállalkozó polgárok, globális polgárok, politikusok, jet-set, értelmiség, kis- és középpolgárság, leszakadtak, nyugdíjasok.

Emeljük ki most, az érdekesség kedvéért a leszakadtakat, az értelmiséget, a 'jet-set'-et és a globális polgárokat. Csak néhány mondatot idézek kategóriánként, hogyan látja őket a szerző.

A leszakadtak. "Alázat. Lázongás. Fásultság. Kétségbeesés. Megélhetési bűnözés. (Ne feledjük, Illyés Gyula annak idején az uraság csűreit éjnek idején ügyesen-szorgosan fosztogató szegényekről "hősökként" beszélt!)"

Az értelmiség. Őket háromfelé osztja a professzor - aszerint, hogy 1989 előtt a támogatottak, a tűrtek vagy a tiltottak csoportjába tartoztak-e.

A jet-set. "Fiatalok. A 20 és 35 évesek generációjának sikeres élcsapata. "Aranydiplomások", és itt az arany nem a kitűnő bizonyítványra utal, hanem arra, hogy diplomájuk a szó szoros értelmében aranyat ér." Mely végzettségek értendők ide? Közgazda, üzletember, menedzser, jogász, IT-mérnök (információ-technológiai - a szerk.), diplomata stb. "Hasznos szerepet játszanak az ország életében és fejlődésében." "Erősen hajtanak, sokat dolgoznak, tanulnak, dinamikusak."

A globális polgárok. "Azok az üzletemberek, bankárok, menedzserek, nemzetközi szakemberek, akik a kialakulóban lévő globális térben mozognak, a globális hálókat építik s használják, az új, globális nyelvet beszélik..." "Habitusuk jegyei: elegancia, szakszerűség, fegyelem, zárkózottság, "globális korrektség", globális öntudat, nagy ego, bizonyos fokú "Übermensch-tudat". Természetesnek és indokoltnak tartják, hogy az adott ország lakosságának átlagánál akár tízszer-hússzor-ötvenszer többet keressenek, mert ők hozzák az országnak a jólétet."

Aki kedveli a feszes, pontos megfogalmazásban - mégis élvezetes stílusban - előadott pengeéles megállapításokat, s a témakör is foglalkoztatja, igazán ajánlom neki a könyvet. Ha nem tudja megszerezni, látogasson el a könyvtárba, kérje ki a tavalyi Népszabadságok bekötött példányai közül azt a kötetet, amelyben a július 22. szombati szám is benne van, s annak 'hétvége' mellékletében szintén megtalálja. Címe: Trabant a kertben.

- gyöngyös -

Anyagaink a LAP Stúdió támogatásával készülnek.