CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2001. január 31., szerda 20:16


Engedély, képtár, népszámlálás



Engedély, képtár, népszámlálás


Tallózzunk a Vas megyei napilag, a Vas Népe január 30-i számában!

A címoldalon kezdődik, aztán beljebb folytatódik az 'Építik az üzemet - Inkább megéri bírságot fizetni?' című cikk; szerzője: (al). Idézek: "Információink szerint az ipari parkban a Neutronics Ecoplast a tulajdonosa annak a földterületnek, ahol engedély nélkül kezdtek el építeni egy új üzemcsarnokot. ... ... Amikor felvetettük, hogy a kivitelezőnek nincs építési engedélye, az egyik munkás megjegyezte: nem újdonság ez, Zalaegerszegen is utólag kértek fennmaradási engedélyt. Az információt a zalaegerszegi polgármesteri hivatalban nem cáfolták. ... ... Lapunk információi szerint az elmúlt napokban építésrendészeti eljárás indult az ingatlantulajdonos ellen, amelyben a polgármesteri hivatal felszólítja a kft.-t, hogy fejezze be az engedély nélküli építkezést. A tegnap tapasztaltak azonban megerősítik azt a feltevést, hogy az nem fog megtörténni, mivel amióta csökkentették az építésrendészeti bírságot, jobban megéri büntetést fizetni, mint leállítani az építkezést. Ugyanis a törvénymódosítás értelmében ha csupán a fundamentumot rakták le, nem kell olyan horribilis összeget fizetni, mintha a felépítmény is elkészült volna. Az utólag beadott fennmaradási engedély pedig legalizálja a helyzetet, így a tervezett határidőben elkezdődhet a termelés az elektronikai gyárban." Engedjék meg, hogy az idézettekhez ne fűzzek kommentárt...

Művészet és változás. A 3. oldalon '(tk)' tollából látott napvilágot az a hír, mely közreadja, hogy: "Néhány napja műszaki okok miatt zárva tart a Képcsarnok Kft. Király utcai üzlete. Februártól azonban új árukészlettel és mozgalmasabb programkínálattal várja az érdeklődőket. A szombathelyi váltás országos tendencia része. A cég közelebb kíván kerülni mind a kortárs képző- és iparművészeti élethez, mind a vásárlókhoz. ... ... A megújuló árukészletben ... ... megnő majd a festmények, grafikák aránya. ... ... A tervek szerint február első hetében nyitnak, március derekán pedig - a Budapesti Tavaszi Fesztivállal párhuzamosan - bemutatkozási lehetőséget kap az első kortárs alkotó." Ugye, eljönnek majd Önök is megnézni, kedves Olvasóim?

A hátsó oldal színes hírei, az újság alján lévő "napi rendes" macskás karikatúrasorozat, majd a halálozási hírek után legtöbben az ötödik oldalra lapoznak - megnézni, kit kérdezett meg éppen az újság. A 'Valaki mondja meg!' rovatban ugyanis arcukat is közreadva juttatják szóhoz az utca emberét. A jan. 30-i kérdés a következő volt: "Fontosnak tartja a népszámlálást?" Íme, a négy válaszoló szavaiból kettőjük legkevésbé sem hasonló véleménye.

"Egyáltalán nem tartom fontosnak, hogy 'összeírjanak' minket. Előzetes értesüléseim szerint rendkívül macerás lesz a dolog, egy-egy családnál hosszú ideig tart a kérdőívek kitöltése. Azonkívül túlzásnak tartom, hogy a magánéletemben vájkálnak néhány kérdéssel. Ezt zaklatásnak veszem. Szerintem a népszámlálás csak arról szóljon, hányan is vagyunk magyarok."
"Én is szeretném tudni, mennyien és hogyan is élünk ma Magyarországon. Most majd kiderül, kinek mennyi a vagyona, hányan tartoznak a felső tízezerhez, s kik azok, akik az alsóbb réteget szaporítják. Az úgynevezett kényes kérdésekre is válaszolok természetesen, igaz magyarhoz illően. A statisztikai adatok birtokában biztosan jobban tervezhető az ország jövője is."

Ehhez viszont engedtessék meg részemről is némi kommentár; egyáltalán nem a véleményeket minősítendő, hanem az egész 'cécóhoz', a népszámláláshoz kapcsolódóan. Először volt, hogy név nélkül. Most közölték, hogy név ÉS cím nélkül... És? Az összeírók - különösen kis településeken - ismerősök! Micsoda 'égés': akár valósat mond be az illető, ami addig netán még nem volt ismert "faluszinten" (értsd: a napi rendes pletyka 'vérkeringésében'), akár valami nagy blődséget, mondván, miért is ne, úgyis név és cím nélkül megy - mindenképpen szerteviszi feleleteit a 'hír'... Szóval... csak ennyit akartam elmondani ehhez. (Hozzátéve: TUDOM, hogy így lesz - huszonnégy év falusi élet IS van a hátam mögött...)

- gyöngyös -

Anyagaink a LAP Stúdió támogatásával készülnek.