CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szinte hihetetlen

2001. február 01., csütörtök 12:53


Hogy mennyi baj van az emberrel!?

Élettani kérdések - válaszok

Élettani kérdések-válaszok

Terhességmegelõzés

A találmány a kaliforniai San Carlosban mûködõ Conceptus cég laborjából érkezett. STOP-nak hívják az új implantátumot, amely azonos egy sterilizációval, bár a mûveletet a hagyományos operációval ellentétben helyi érzéstelenítéssel egy nõgyógyász körzeti orvos is elvégezheti. A beavatkozás során speciális készülékkel egy golyóstollbetétnél vékonyabb rugót vezetnek a méhen keresztül mindkét petevezetékbe, aminek következtében a szervezet friss szövetet képez az idegen test körül, így a petevezetékek belülrõl összenõnek, és a pete a vezetéken keresztül már nem jut a méhbe. Az implantátum véglegesen a petevezetékben marad, mert nincs lehetõség annak eltávolítására, és a termékenység ismételt helyreállítására.

Unalom az ágyban?

Akkor csak egy segít: a 'spanyol légy'. Így szól a reklám. A Viagra bevezetése után is változatlanul népszerû a 'spanyol légy', mivel nemcsak a férfiakat ösztönzi fiatalos teljesítményekre, hanem néhány csepp vagy egyetlen tablettácska hatására állítólag kedvtelen nõk is valódi szex-szörnyeteggé vedlenek át.

Mi az igazság?

A 'spanyol légy' tulajdonképpen nem is légy, hanem egy fémes-zölden fénylõ bogár (Lytta vesicatoria). Már a középkorban, sõt a Római Birodalom orvosai is használták gyógyszerként ezt a szárított és porrá õrölt bogarat, amellyel pl. ízületi megbetegedéseket, köszvényt gyógyítottak, de halálbüntetések végrehajtásánál méreg-koktélba is tették. A 'spanyol légy' nem elsõsorban potencianövelõ, valószínûbb, hogy csupán a húgyvezeték megbetegedésével járó fokozott vérellátást és erekciót okozó kísérõ jelenségrõl van szó. A tulajdonképpeni hatóanyag a cantharidin, amelyet elsõsorban sebtapaszokba dolgozzák bele. Vérkeringést serkentõ hatása aktiválja a gyulladásos sejteket, amelyek a gyulladást lokalizálják és megszüntetik.

Félelem ellen - narancsillat

A narancs illata elveszi a nõk félelmét a fogorvostól - így szól a bécsi Neurológiai Egyetemi Klinika egyik tanulmányának összefoglalója. A várótermet elárasztó narancsillat hatására a nõk kevésbé érzékenyen reagáltak a fogorvosi rendelõre. Férfiaknál azonban alig változott a félelemállapot. Ennek okát még vizsgálják.

A herpesz

Népbetegség, a felnõttek 90 %-a hordozza magában a fertõzést, amely azonban nem minden esetben tör ki. A legtöbben már gyermekkorban megfertõzõdnek, az egészséges immunrendszer azonban kontroll alatt tartja. A herpesz az idegcsomókban található. A hormonális változások, betegségek, stressz vagy UV-sugárzás hatására legyengült szervezetben tör ki - ezért mindig gondoskodjunk kielégítõ UV-védelemrõl, vitaminokban gazdag étrendrõl, elegendõ alvásról, és kerüljük a stressz-helyzeteket!

Tippek vegetáriánusoknak

Akiknek az állatokból a tányérra került darabjai mindig borzalmas látványt nyújtottak, azokat most a BSE-botrány igazolni látszik. Néhány jó tanács a változatos, kiegyensúlyozott étrendhez:

- Naponta kerüljön az asztalra tej és tejtermék, amely a szervezetet fehérjékkel, kálciummal és B12, valamint D vitaminnal látja el.

- A hüvelyesek, teljes értékû gabonatermékek, a spenót magas vastartalmúak, ami a vérképzéshez szükséges és C-vitaminnal dúsított élelmiszerekkel (narancslével, zöldpaprikával) kombinálva javítják a vas értékesítését.

- Gyerekeknél fokozottan ügyeljünk az élelmiszerek gondos kiválasztására. Ha nem tartoznak is a kedvenc ételek közé, a gyümölcs és zöldségfélék a mindennapi étkezési program tartozékai legyenek.

- A fejlõdéshez elengedhetetlen a fehérjében gazdag étrend, a burgonya, dió és a hüvelyesek. Tojással vagy tejtermékekkel kombinálva a proteinbevitel tovább fokozható.

- Csecsemõk kapjanak a burgonya-, zöldség- és gabonakásák mellé bõséges mennyiségben gyümölcsszörpöket is.

- Ha a halat nélkülözzük, elsõsorban a jódháztartás szenvedi meg. A jódozott étkezési só, esetenként orvos által felírt jódpreparátumok is jó szolgálatot tehetnek.

Vegetáriánusok, vigyázat!

Az állati termékekrõl való teljes lemondás hiányjelenségeket vonhat maga után, amelyek különbözõ gyógyászati preparátumokkal sem hozhatók egyensúlyba. A frankfurti szakértõk eltanácsolnak tõle, mivel ez az étrend a tojásokat és tejtermékeket is számûzi. Csecsemõknek és gyerekeknek azonban határozottan veszélyes lehet az effajta táplálkozás, mert a szervezetnek vassal, cinkkel, kálciummal és B-vitaminokkal történõ ellátása kritikussá válik. Terhes és szoptató anyákat, valamint idõsebb embereket a szakértõk ettõl a táplálkozási formától sürgõsen eltanácsolnak.

Még mindig BSE. (Szivacsos agyvelõ-gyulladás)

Ehetünk-e még húst anélkül, hogy betegségektõl kellene tartanunk? Ehetünk, de a hús ellenõrzött legyen. Más állatok húsa veszélytelen-e? A "New-Scientist" szakfolyóirat egyértelmû válasza: nem! A tudósok a Creutzfeldt-Jakob-betegség fokozott terjedését állapítják meg, és ma már a fertõzött hús és a megbetegedések közötti összefüggést biztosra veszik. Ezen túlmenõen elvileg a birka, a sertés és a szárnyasok is hordozhatják a BSE egyik formáját.

A probléma már nem korlátozható csak Angliára, már Franciaországban és Portugáliában is több BSE-esetet regisztráltak, de más európai országokat is érhet még hasonló meglepetés. Eleddig nem biztos, hogy emberrõl emberre terjed-e a fertõzés és hogyan? A véradás és -átömlesztés lehetne ennek egyik kézenfekvõ lehetõsége. Annyi biztos, hogy birkákat, sertéseket, szárnyasokat, sõt tenyésztett halakat is etettek BSE-vel fertõzött táppal.

Elgondokodtató az a tény is, miszerint egyes állatok a kórokozót magukban hordozzák anélkül, hogy maguk betegségi szimptómákat mutatnának. Ebbõl az következik, hogy külsõre egészségesnek látszó állatok is lehetnek fertõzõek. Sertések és szárnyasok nem betegedtek meg, miután fertõzött tápot fogyasztottak, viszont biztonsággal állítható-e, hogy az õket elfogyasztó más élõlények sem kapják meg a betegséget?

Ingrid LC gyûjtésébõl



Tvordy György <gytvordy@sopron.hu>