CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

1998. október 29., csütörtök 00:00


"1998. október 27-én a Vasvilla adott otthont a Megyei Szakképzési Napok..."

Véleménycsere a soproni régió szakképzésének helyzetéről

VÉLEMÉNYCSERE A SOPRONI RÉGIÓ SZAKKÉPZÉSÉNEK HELYZETÉRŐL ÉS JÖVŐJÉRŐL


1998. október 27-én a Vas- és Villamosipari Szakközépiskola adott otthont a Megyei Szakképzési Napok rendezvénysorozatához kapcsolódó fórumnak. A fórumon résztvettek a helyi középiskolák igazgatói, tanárai és a szakképzéssel foglalkozó vállalkozások képviselői. A megjelenteket Kocsi János a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara irodavezetője köszöntötte, majd Palotai György a soproni önkormányzat részéről ismertette a helyi szakképzés helyzetét.
Elemzésében kiemelte, hogy azok a folyamatok, amik országosan mutatkoznak azok Sopronban is megvannak. Egyre nagyobb az igény a képzett munkaerő iránt ezért a szakképzés egyre inkább eltolódik a szakmunkásképzéstől a szakközépiskolai képzésekig.
A Győr-Moson-Sopron Megyei Munkaügyi Központ részéről Rimányiné Somogyi Szilvia beszélt a szakképzés megyei helyzetéről. A 90-es évek elején egy óriási változás történt a szakképzések célját illetően. Ma már a munakerőpiac határozza meg a képzések formáit, s ehhez kell alkalmazkodniuk a képző intézményeknek is. Bár megyénk kiemelkedően első az országos foglalkoztatási statisztikában, mégis fontos számbavennünk az előttünk álló feladatokat. A legfrisebb adatok szerint megyénkben 9155 munkanélkülit regisztálnak ez 4,6%-os rátának felel meg az országos 8,9%-oshoz képest. Nagyon magas azoknak a munkanélkülieknek a száma (40%), akik semmilyen szakmával sem, vagy olyan szakmával rendelkeznek, amivel nem tudnak kilépni a munkaerőpiacra. Magas a szakmunkások aránya is (34%). Helyzetüket nehezíti, hogy hiányoznak belőlük azok a képességek (kommunikáció, motiváció, önismeret, innováció…), amelyek alkalmassá tennék őket a munkaerőpiacon való érvényesülésre. A szakképző és a felnőttképző iskoláknak a jövőben ezeknek az ismereteknek, kompetenciáknak a képzésére nagyobb hangsúlyt kell fektetniük. Végül az igazgatónő elmondta, hogy sajnos még mindig nagyon magas a túlképzés az egyes szakmákban, főleg a pedagógusképzésben.
Dr. Madarász Sándor, az Oktatási Minisztérium főosztályvezetője az igazgatónőhöz kapcsolódva kiemelte az életen át tartó tanulás fontosságát, s annak törvényi, intézményi lehetőségeinek megteremtését. Ehhez kapcsolódva beszélt a 2. esély iskolájáról és az előkészületben lévő Felnőttképzési és emberi erőforrásfejlesztési törvényről, amely a felnőttek részére is lehetőséget biztosítana az első szakma elsajátítására és a pályamódosításra. Szó volt még a képzések minőségbiztosításáról, mint a szakképzés egyik legfontosabb és legaktuálisabb kérdéséről is.
A fórum ezek után hozzászólásokkal és a kérdések felvetésével folyatatódott, majd befejezésül a Nyitott Szakképzési Alapítvány és a Közoktatási Alapítvány képviselőinek részvételével tájékoztató hangzott el a szakképzés pályázati lehetőségeiről.

Merényi Zoltán