CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2001. február 02., péntek 19:48


A hazai szennyvíztisztítás talán legnagyobb gondja

A folyékony szennyvíziszap mezőgazdasági elhelyezése és ennek szabályozási kérdései

A folyékony szennyvíziszap mezőgazdasági elhelyezése és ennek szabályozási kérdései

Amint arról az előzőekben a soproni napi hírekben is írtunk január 30-án a soproni MTESZ székházban rendezték meg A folyékony szennyvíziszap mezőgazdasági elhelyezése és ennek szabályozási kérdései címmel a Magyar Hidrológiai Társaság Soproni Területi Szervezete és a Csatornázási és Szennyvíztisztítási Szakosztály előadását.

A hazai szennyvíztisztítás talán legnagyobb gondja a szennyvíziszap elhelyezése. Közülük a mezőgazdasági elhelyezés lenne hasznos, aminek legfőbb akadálya a jogi rendezetlenség, a több mint tíz éve húzódó jogalkotási zűrzavar.
Az elhelyezés műszaki megoldásai közül a talajba injektálható folyékony iszapkezelésről nyújtottak - vetítéssel is illusztrált - tájékoztatót az INNOVEST Kft. szakemberei: dr. Sikos László és Krantz Tibor.
A Vas megyei Növényegészségügyi és Talajvédelmi állomás igazgatója, dr. Németh Sándor, pedig az alakuló, ide vonatkozó jogszabály elemeit, a megvalósítás nehézségeit elemezte.
A téma fontosságát mutatja, hogy a nagy számú hallgatóság köréből igen nagy volt az érdeklődés, és kifejezésre jutott a tájékoztatás pontosításának igénye.
Amennyiben ez a fokozott érdeklődés a gyakorlati szakemberekre, felhasználókra is átterjed, egy további kis lépéssel megint közelebb jutunk a környezet ideális állapotához. - tudósította szerkesztőségünket Németh Kálmán  a MHT tudósító szerkesztője.