CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szinte hihetetlen

2001. február 09., péntek 11:33


A gyermeki kiszolgáltatottságot világszerte kihasználják

Gyerekek veszélyben!

Gyerekek veszélyben

300 000 18 évnél fiatalabb gyerek vesz részt fegyveres harcokban világszerte. Ez a tény annak ellenére igaz, hogy az ENSZ az elmúlt év májusában elfogadott egy határozatot a Gyerekek Jogairól, amiben megtiltották a fiatalkorúak részvételét erőszakos cselekedetekben.

5 000 gyereket használtak Kolumbiában az ellenzéki katonai jellegű erők harci és kémfeladatokra. A fegyveres csoportok visszautasították a kérést, hogy ne alkalmazzanak gyerekeket.

250 millió 5 és 14 év közötti gyermek dolgozik a megélhetéséért. 50 millióra becsülik a 12 év alattiak számát, akik veszélyeztetett környezetben dolgoznak.

300 000 amerikai gyereket alkalmaznak idényjellegű munkára farmokban, ahol gyakran napi 12 órát dolgoznak.

1,2 millió egyiptomi gyereket foglalkoztatnak gyapotfarmokon a levélkárosítók felkutatására a nyári hónapokban. Ezek a gyerekek kézzel távolítják el a sérült levélrészeket.

1/3-a az összes orosz fiatalnak bűnügyi eljárásban érdekelt, és a vizsgálati fogság és kihallgatás alatt különböző erőszaknak van kitéve.

100 000 az USA-ban fogva tartott és börtönbe zárt fiatalok száma - annak ellenére, hogy az elmúlt hat évben számuk csökken.

4 amerikait végeztek ki az elmúlt évben, akik akkor követtek el súlyos bűncselekményt, amikor 18 év alattiak voltak.

Ez a jég még túl sok az italokba!

A tudósok szeretik feltenni a kérdést: mi lenne, ha? Ezek között szerepel a kérdés, mi lenne, ha az Antarktisz jege elolvadna? A Föld jégmennyiségének 91%-át tartalmazza, ami ha elolvadna, egy újabb özönvizet hozna létre. A Föld melegedése miatt az antarktiszi jégmennyiséget rendszeresen vizsgálják. Pl. az Angol Antarktiszi Felmérés rendszeres megfigyelést végez az alábbi képen látható kis-repülőkkel vagy gyakrabban űrfelvételek segítségével. Az elmúlt hét évben megfigyelés alatt tartották a Nyugat-Antarktiszi Jégmezőt (NY-AJ), ami Fenyő Szigeti Gleccser néven ismert. A hét év vizsgálata alapján az elmúlt héten hozták nyilvánosságra, hogy ezen idő alatt a gleccser 31 köbkilométer jeget veszített, amit 4 gigatonna évenkénti veszteségként is kifejezhetünk. Úgy számolták, hogy a Fenyő Sziget jégvesztése a tengerek szintjét 0,01 mm-el emelte meg. Ez nem sok, de ha azt vesszük figyelembe, hogy a NY-AJ évente 122 m-el kisebb a 7500 évvel ezelőtti utolsó Jégkorszak óta, az már többet jelent. Ha a teljes NY-AJ elolvadna, a tengerek szintje 5 méterrel emelkedne. Itt az idő, hogy elkezdjük építeni az új Bárkát?

A cikk a TIME magazinból került átvételre



Tvordy György <gytvordy@sopron.hu>